שאלה נוספת

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

23/10/2015 | 17:16 | מאת: א

האם זה אופייני שטיפוסים עם אוסידי מתאפיינים בזכרון חוויתי מאוד מעמיק ומפורט במצבים שלאדם רגיל חולפות לא זכירה בעיקר לא לפרטים ולטווח ארוך. נהוג לציין שמצבים משמעותיים בעלי כח עוצמתי בחיי האדם נחקקים בנפש ובזכרון, הרב חולף. האם העובדה שכמעט כל חוויה נשארת בזכרון מפורטת במשך שנים מגבירה את את התהליך האובססיבי והאם זה מהווה בעצם חיים בפוסט טראומות קטנות. ככה זה מרגיש... מה ניתן לעשות בהקטנת ההצפה החויתית הזאת? יש ניסיון בהפחתת עוצמות אלה?

שלום א', קיים קשר בין תשומת לב לפרטים ובין זיכרון. ככל ששמים יותר לב לפרטים, גדל הסיכוי לכך שנזכור אותם. מה שאופייני בהפרעה כפייתית הוא שימת לב לפרטים וזכירה של פרטים שנחשבים בעיני רוב האנשים חסרי חשיבות ("זיכרון אנציקלופדי"). אנשים כאלה יכולים לזכור דברים שאינם מעניינים אותם עצמם (למשל, מספר העמוד שבו מופיע מידע מסוים בספר, או בזמנו, לפני שהיו טלפונים עם זיכרון, מספרי טלפון). באופן כללי, תכונה זו נחשבת מבורכת ואף גורמת לעלייה בציונים של מבחני אינטליגנציה ומבחנים פסיכומטריים, שבהם הזיכרון ממלא תפקיד חשוב. התכונה נחשבת בין נייטראלית (כשמדובר בפרטים חסרי חשיבות) למבורכת (כשמדובר בפרטים רבים ובעלי חשיבות - למשל, אצל רופאים שצריכים לזכור פרטים רבים כמו סימפטומים של מחלות ושמות של תרופות). אין לכך כל אפקט שלילי בכיוון הנרמז ("פוסט טראומות קטנות"). בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות