לדחוף את המטופל להחלטות - התערבות טיפולית גרועה?

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

18/09/2012 | 22:29 | מאת: אני

אם מטופל שלא עובד וחי עם ההורים מגיע לטיפול ובמסגרת הקשר עם המטפל מאוד נוח לו לדמיין שהוא חי את הקשר עם המטפל כמן בועה נעימה, לפטפט עימו ולהעביר את הזמן, אבל אז המטפל מנצל את הקשר שנוצר כדי ללחוץ על המטופל ולהתעקש שעליו לצאת מהבית ולמצוא עבודה, והמטופל מתוך העברת אידיאליזציה למטפל נענה ומוצא עבודה, אבל מאוחר יותר חווה את ההתערבות כפולשנית מאוד כי בעבודה הוא פתאום מרגיש שלא טוב לו להיות שם, שבכלל לא רצה את זה בעצם, ומרגיש שנדחף לזה מבחוץ ולא בחר בזה בעצמו ומתפטר כאקט תגובתי שנועד להשתחרר מכבלי השפעה לא רצויה וכועס על המטפל שהתעקש ככה, כאילו באופן חד צדדי להגיד למטופל מה צריך לעשות, ולא באמת מדובר בהחלטה משותפת שהייתה ביניהם והוא בעצם חווה מן השפעה טראומטית מכל הסיפור הזה - זה סימן להתערבות גרועה של המטפל? עד כמה מותר למטפל לדחוף מטופלים כיצד לקבל החלטות בחייהם בצורה חד צדדית כזאת תוך 'שתופס טרמפ' על ההעברה שנוצרה כדי לקדם מטרות שנראות למטפל רצויות? זאת דרך מקובלת בטיפולים?

שלום אני, מתן עיצות מעשיות במסגרת טיפול פסיכולוגי הוא נושא שנוי במחלוקת: http://www.giditherapy.co.il/?p=240 הפסיכואנליקאים האורתודוכסים, וגם החסידים המובהקים של הטיפול המרוכז באדם (client centered therapy) של רוג'רס היו באמת נוקטים עמדה בלתי-מכוונת מתוך תקווה שאך ורק שינויים תוך-נפשיים, ולא בין אישיים וסביבתיים, הם שיגרמו לאדם בסופו של דבר להתבגר ולבחור בחירות אקטיביות שייטיבו עימו. מדובר באחוז קטן מאוד של המטפלים בימינו ואז הטיפול הוא אכן מעין בועה מנותקת מחיי היום-יום. לדעתי, לפחות כשמדובר בעבודה ובמגורים בבית ההורים בגיל מבוגר, רוב הסיכויים הם שלא יתרחש שינוי, לא בטיפול ולא מחוץ לטיפול, כל עוד התנאים הסביבתיים הרגרסיביים הללו ימשיכו להתקיים. אעז ואומר שאם ניקח באופן מלאכותי קבוצת אנשים בוגרים ומתפקדים שכבר יצאו מבית ההורים ונכנסו לחיי העבודה ונחזיר אותם לבית ההורים ונפסיק את עבודתם - רוב הסיכויים הם שהם יפתחו דיכאון ו/או הפרעות נפשיות אחרות. טיפול פסיכולוגי הוא קטליזטור (זרז) המאפשר למטופל להתקדם מהר יותר בחיים ולצורך כך שינויים מהותיים בסביבה כמו יציאה לעבודה ועזיבת בית ההורים הם לעיתים קרובות תנאי הכרחי לשינוי מוצלח בטיפול ובחיים. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין http://www.giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות