שאלה מסבכת

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

18/09/2011 | 19:04 | מאת: גלית

אפשר להפוך את התת מודע למודע ??

18/09/2011 | 21:11 | מאת: ד"ר גידי רובינשטיין

שלום גלית, המושג "תת מודע" הוא מושג פסיכואנליטי שהוצע לראשונה ע"י פרויד, אבי הפסיכואנליזה וקנה לו מקום של כבוד בעולם הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה. לפי הגישה הפסיכואנליטית, בהחלט ניתן להעלות חלקים מסוימים מהתת-מודע ולהפכם למודעים ע"י מגוון טכניקות כגון אסוציאציות חופשיות, פירוש חלומות, פרשנויות נוספות המוצעות ע"י המטפל הן ליחסים בינו ובין המטופל והן להתנהגויות ורגשות של המטופל ביחסיו הבין-אישיים בכלל. עם זאת, יש לציין שקיימות בפסיכותרפיה גם גישות אחרות, שאינן מכירות, ולעתים אף מתנגדות, למושג "תת מודע". למשל, בגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית (בעיקר בחלק ההתנהגותי) הנחת היסוד היא שהאדם הוא יצור מודע. כך גם בגישה ההומאניסטית, אם כי גם קארל רוג'רס, הנמנה על אבות אסכולה זו, משתמש במושג "תת-מודע" ומגדירו אחרת במקצת. באופן כללי, קיימת בצד הגישות הפסיכואנאליטית מגמה כללית להדגיש את חשיבותו של טיפול מבוסס ראיות (evidence based therapy/practice) ועל עובדות. למשל, במדריך האבחון של האיגוד הפסיכיאטרי האמריקני, ה-DSM, קיימת הקפדה על כך שהקריטריונים להפרעות הנפשיות השונות יהיו מבוססים על התנהגות גלויה ולא תת-מודעת. בברכה, ד"ר גידי רובינשטיין http://www.giditherapy.co.il

18/09/2011 | 21:43 | מאת: גלית

אין אני חייבת להעתיק את התשובה הזו :) אבל איפה זה מופיע החלק הלא מודע בהפרעת פאניקה שלא אובחנה מקורה בטיפול פסיכולוגי ארוך דווח .והסיכום היה לטיפול בהפנוזה

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות