חרדת בחינות

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

16/04/2017 | 12:19 | מאת: אור

שלום, אינני יודעת אם אני חווה חרדת בחינות, חלק מהמאפיינים ישנם וחלקם לא. אני מעוניינת לדעת מהי השיטה הטובה ביותר בשבילי, מכיוון שבמהלך השנים (כולל ב12 שנות לימוד) ניסיתי כל מיני שיטות להרגעה, ללמידה נכונה או להכנסת החומר לזיכרון. בזמן האחרון השיטה שלי היא הקלטת השיעורים ושמיעתם במהלך הסמסטר ובסוף הסמסטר סיכום החומר וחזרה עליו מספר פעמים בקול (כך שאני יוצרת קשר עם החומר גם דרך העיניים וגם דרך האוזניים) ובהחלט זה המצב הכי טוב בשבילי לזכירת החומר (הציונים בהחלט עלו) אבל, עדיין יש מצבים בהם זה לא עוזר, אני יוצאת מהבחינה והציון שהתקבל נמוך או לא מספק אותי אישית. במבחן עצמו, אני יודעת את החומר וחושבת שעניתי את התשובה הנכונה ביותר שלי, וברגע שאני יוצאת מכיתת המבחן אני יודעת בדיוק איפה טעיתי. מה עליי לעשות כדי לייעל את למידת החומר ו"הקאתו" במבחן? תודה על העזרה.

שלום אור, לא רק שלא טעית בשום דבר, אלא שאת עושה כל מה שאפשר, אולי אפילו יותר מדי, וגם מודעת ליתרונות שבכך (שימוש בשני חושים במקביל). למרות זאת, הישגייך אינם משביעים את רצונך, ואולי זו בעיה ששווה לטפל בה. ניכר שאת סובלת ממה שקרוי "אשליית השליטה" (illusion of control), עיוות קוגניטיבי שגורם לנו לנסות לשלוט בדברים שאין לנו עליהם שליטה, כגון אי-הוודאות שטומנים בחובם החיים והעתיד ובפרפקציוניזם שאת משלמת עליו מחיר נפשי גבוה מדי: http://www.giditherapy.co.il/?p=601 לא הייתי מטפל ישירות בחרדת הבחינות, שלדעתי עוזרת לך לשלוט במצב אלא עוזר לך להבחין בין דברים שאת יכולה לשלוט בהם ודברים שאינך יכולה לשלוט בהם, להפסיק להשוות את עצמך לאחרים (נראה לי שאחד מהמקורות לאי שביעות הרצון שלך מהישגייך נובע מהשוואה כזו), במסגרת טיפול המבוסס על עקרונות הפסיכולוגיה החיובית: http://www.giditherapy.co.il/?p=662 שיעזור לך להרפות ולהיות שמחה בחלקך - ובהחלט ניכר שיש לך על מה! בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות