החלפת תרופה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

18/12/2011 | 01:25 | מאת: אייל

שלום ד"ר, אנחנו מתלבטים אם לפנות לרופא המטפל ולבקש להחליף תרופה - נשמח לשמוע את דעתך. הטיפול הנוכחי הוא בזריקות המכילות הלידון, בתדירות חודשית, מינון של 100 מ"ג. תופעות הלוואי הנוכחיות והעיקריות הן בעיקר: * חוסר יכולת לשבת (צורך תמידי ללכת ולהיות בתנועה) * גירוד בעור * שינה מרובה (10 שעות) * חולשה כללית של הגוף כיוון שמדובר בתרופה מהדור הראשון, ומחשש לתופעות לוואי נוספות שחלילה יכולות להיות אנו נוטים לחשוב כי עדיפה תרופה מהדור החדש (גם אם עלינו לשאת בעלויות באופן פרטי) שלמיטב ידיעתנו מאופיינות בתופעות לוואי מעטות יותר ופחות חמורות. נשמח לשמוע את דעתך בנושא. תודה מראש ובברכת שבוע טוב.

23/12/2011 | 17:21 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. הטיפול המדובר הוא ככל הנראה זריקות חודשיות בשל halidol decanoas המכילות תכשיר נוגד פסיכוזה בשם הלופרידול. זהו תכשיר נוגד פסיכוזה ותיק מדור ראשון (הוא קיים כבר משנות ה-60), ולמרות שהוא ותיק הוא תכשיר מצויין - הוא יעיל מאד כנגד סימנים פסיכוטים, גם במינונים נמוכים (לכן הוא נחשב תכשיר עם "פוטנטיות גבוהה"). כמו רב התכשירים מדור ראשון, במיוחד אלה עם פוטנטיות גבוהה הוא יכול לגרום לתופעות לוואי אקסטרה-פירמדיליות - כלומר תופעות הדומות לתסמונת פרקינסון. אלה כוללות רעד, איטיות, קשיון שרירים, עייפות ועוד. כמו כן יש תופעה בשם "אקטיזיה" שמתבטאת באי שקט פנימי (וכתוצאה לא יכולים לשבת במקום אחד). אתם מציינים גם גרד - גרד היא תופעה שיכולה להיות קשורה לאלרגיה לתכשיר ומחייבת בדיקה בהקדם. בכל אופן תשובות ספציפיות לשאלותיכם: 1) מינון של 100 מ"ג בחודש הוא מינון מקובל. 2) במידה ויש תופעות לוואי (ולפי תאורכם אכן יש) ניתן לעשות מספר דברים - או להקטין מינון, או להוסיף תכשיר נגד תופעות לוואי או להחליף את התרופה. צריך להתייעץ עם הרופא המטפל. יש להדגיש שאין שום הכרח לסבול מתופעות לוואי ותמיד יש מה לעשות. באופן כללי: לגבי הקטנת מינון - המינון שלכם כעת הוא לא גבוה ולכן זאת לא נראית אופציה סבירה. לגבי תוספת תכשירים נגד תופעות לוואי - זה בהחלט יכול לעזור - אבל צריך לזכור שגם לאלה יש השפעות שליליות (נטיה להתמכרות, פגיעה מסויימת בקוגניציה ועוד). לגבי החלפת התכשיר לדור שני - בהחלט יש בזה הגיון. 3) תכשיר מדור שני לא אמור לעלות הרבה כסף כשיש אישור מהבקר של הקופה, ומטופלים עם סכיזופרניה זכאים להנחה של 90%. המחירים של תרופות מדור שני לאחר ההנחה יכולים לנוע בין שקלים בודדים לבין 200-300שח, תלוי בסוג ותלוי באופן המתן (כדורים או זריקות ארוכות טווח). בכל מקרה מומלץ לנתייעץ עם הרופא המטפל. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה