סמי הזיות

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

21/08/2010 | 15:48 | מאת: שני

שלום, אחי לפני כ5 שנים לערך נטל פטרית הזיות והיה שרוי בהתקף פסיכוטי כשבועיים לערך שכלל לצערינו אישפוז כפוי וטיפול, מאז ועד היום גילה התנהגות נורמטיבית לחלוטין המשיך בעישון סמים קלים במשך כל התקופה , אך היה מתפקד באורח נורמאלי לחלוטין ללא זכר למה שהיה, לפני מספר ימים שיתף אותנו במחשבות טורדניות והזויות יש לציין שהוא רגוע ובחלקו מודע לעיוות במוחו , רציתי לשאול אם זה חזר האם מדובר בפלאשבק? איך מטפלים בתופעה? והאם נגזר גורלו וזה משהו שילווה אותו כל ימי חייו... אנחנו מפוחדים ודואגים לקחנו אותו לפסיכאטר שנתן לו סורקואל החל מאתמול זה לא ממש משפיע מה ניתן לעשות אם בכלל והאם עדיין מוקדם לראות את השלכות הטיפול?

27/08/2010 | 14:41 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום שני. הקשר בין סמים הזייתיים לפסיכוזה הוא קשר מורכב. לפעמים הסמים גורמים לפסיכוזה שחולפת לאחר שמפסיקים את השימוש. לעיתים הסמים מהווים זרז להתפרצות מחלה פסיכוטית (כגון סכיזופרניה) שממילא כבר היתה אליה נטייה גנטית. מה שמסבך עוד יותר את העניינים זה שלפעמים יש סימנים פסיכוטים שחוזרים לאחר השימוש, מה שקרוי "פלשבקים" (Hallucinogen Persisting Disorder). אלה יכולים להיות באמת פלשבקים או מצד שני התבטאות למחלה פסיכוטית אחרת. לא תמיד קל להבחין בין המצבים האמורים לעיל ויש צורך במעקב מסודר לאורך זמן אצל פסיכיאטר לצורך גיבוש אבחנה. לגבי הטיפול - באם מדובר באמת רק בפלשבק ולא במחלה פסיכוטית כגון סכיזופרניה, אז טיפול בתכשירים נוגדי פסיכוזה (כגון סרוקוול) לא תמיד עוזר ולפעמים אף יכול להחמיר את המצב. אך מצד שני - אם מדובר במצב פסיכוטי שהוא לא פלשבק, זהו אכן הטיפול הנכון. אמרתי שדה מסובך... לכן יש צורך באבחון מסודר ויסודי. מומלץ לפנות לפסיכיאטר המטפל. נ.ב. מיותר לומר שהשימוש התמידי בסמים (גם קלים) יכולים רק להחמיר את המצב באופן כללי ואת תדירות ועצמת הפלשבקים באופן ספציפי. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה