עצירות (מרצון?) אצל ילד בן שנתיים וחצי

דיון מתוך פורום  עצירות בתינוקות, ילדים ונוער

09/02/2011 | 10:47 | מאת: יואב

בני בן שנתיים וחצי. לפני כארבעה חודשים החלה אצלו בעיה של חוסר נוחות בולט מאוד,כולל בכי, כאשר הוא צריך לעשות את צרכיו. עד אז היציאות היו בתדירות נורמלית ונראות נורמליות. כל סצינת יציאה (הוא מיבב עד שהוא מצליח לדחוק חזרה את הצואה, נרגע וחוזר חלילה) יכולה להמשך מספר שעות לפעמים גם יום יומיים עד שבסופו של דבר הוא עושה את צרכיו תוך כדי בכי וצרחות. הרושם הוא שהוא לא רוצה לשחרר עד שממש אין לו ברירה, מה שנראה כבעיית שליטה/פרידה(הוא לפעמים רוצה לראות את הקקי שלו ו/או רוצה לשמור אותו). הוא עדיין עם טיטול כי לא יכולנו להתחיל את בגמילה בגלל הבעיה הזו. כשיש לו צורך ביציאה הוא לא רוצה לשבת על הסיר או האסלה. בזמן האחרון הוא מצליח להתאפק יותר וזה מדאיג אותי, מה גם שהדבר פוגע לו בתיאבון והוא ירד במשקל. רציתי לשאול האם ידועה התופעה ומה הסיבות שיכולות להיות. האם יתכן שכאב ביציאה גורם לזה? אין לו פיסורה או איזשהוא קרע בפי הטבעת, האיזור נראה בריא לפני כשבעה חודשים נולד לו אח וכמו ילד נורמלי הוא קצת מקנא בו (מדי פעם מפליק לו) יתכן קשר לכך? הוא ילד חכם ולא שתקן אבל הוא לא רוצה לדבר על הנושא הזה וכועס כשרוצים לדבר איתו על כך. מה הטיפול הנכון כאן?

התופעה של התאפקות כפי שיש לבן שלך היא מוכרת .הסיבה בדרך כלל היא יציאה קשה וכואבת והכאב שחווה גורם להתאפקות בניסיון למנוע שוב כאב ביציאה.אולם ההתאפקות גורמת לצואה להתקשות כגוש ואז שוב נגרם כאב וחרדה וחוזר חלילה.הגישה הטיפולית לילד בגיל זה אינה באמצעות הסברים ושיחות אלא מתן עזרה מעשית על ידי ריכוך הצואה בתכשירים הניתנים בשתייה.כאשר היציאה רכה וללא כאב הילד נרגע בהדרגה ובהמשך מפסיק להתאפק.קיימים מספר תכשירים :סירופ אבילק או אבקת פגלקס או אבקת נורמלקס.התכשיר המומלץ יותר הוא נורמלקס מומס בשתייה-מיץ או כל נוזל אחר פעם ביום.(האבקה ללא טעם ריח).הטיפול צריך להנתן תקופה ארוכה של מספר חודשים ואולי אפילו עד לאחר תקופת הגמילה.אני ממליצה שהטיפול יעשה בהדרכה וליווי של גסטרואנטרולוג ילדים.

מנהל פורום עצירות בתינוקות, ילדים ונוער