לד"ר חתומי

דיון מתוך פורום  ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת

01/11/2012 | 17:02 | מאת: שואלת

שלום בעבר התייעצתי איתך בנוגע לבן משפחתי (בן 75 עם PSA גבוה). ציינתי שהוא סבל מארוע מוחי בצתחילת השנה אבל מאז עבר שיקום מצבו השתפר מאוד מבחינה תפקודית, הוא לא היה ואינו סיעודי, רק עבר תהליך שיקום ומלבד ניידות שמעט נפגעה, מצבו הבריאותי טוב. אני מתארת זאת כי קראתי תכתובות שלנו וחשבתי על אורולוגים שונים במרוצת השנים שפגשתי בהם (כולל אורולוג שטיפל בו בעניין אחר) והבנתי שלא ממהרים לטפל או להיכנס לבירורים מעל גיל מסויים כשיש PSA חריג. אני חוזרת עם שאלה מחודשת - לאור העובדה שאין לו מחלות רקע, מלבד הארוע המוחי שכיום לא הותיר השפעות מלבד בעיית ניידות קלה מדובר באדם בריא בדר"כ. בן 75. האם עדיין במקרה כזה לא מומלץ לבצע ביופסיה ו/או ניתוח? - גם כשקבעתי תור לאורולוג בעצתך והתקשרתי אליו לשאול אם אפשר להקדים תור מ אוחר שקבעו לנו, הוא אמר שכדאי לשקול את התחלת הבירורים כי בגילאים כאלה זה לא מומלץ. בכל פעם כשאני פונה לאורולוג אני מקבלת שתובה זהה ומדובר באורולוג השלישי (הם אל ראו את המטופל, רק בשיהח איתי). ואשמח על תשובה כנה - האם PSA של 30.19 מצביע בודאות גבוהה (מעל 90%) על סרטן ערמונית ועל מידת החומרה שלו? (עלה מ- 6 משנת 2009 ל-12 ב-2שנה האחרונה ול-30 כאמור בחודשים האחרונים, כול ארוע אצירת שתן אחרי ארוע מוחי, מקבל קסטרל 5 מג כיום, ממה שהבנתי אין לו שום בעיה בהטלת שתן, לאל הפסקות וכו', בעברו - הוצאת גידול משלפוחיתה שתן וטיפולים בביסיג'י לפני כ-15 שנה מאז ביקורות אחת למספר שנים). ושאלה אחרונה - כמה שנים אפשר לחיות עם המחלה הזו במידה וקיימת? שנים בודוות. עשרות? ושאלה אחרונה - האם הגבריםה אחרים במשפחה צריכים להיבדק מעל גיל מסויים? . אז אני חוזרת לנקודת ההתחלה ורק חשוב לי לציין כי זה לא היה ברור - מדובר באדם מבוגר אבל בריא בדרך כלל. אני מביהנ שעצם הבדיקה והפתרום מסובך אבל אני מוכנה לעשות הכל בשביל בריאות שלמה, השאלה אם מעל גיל 70 אוטומטית לא מטפלים? בכל מקרה ביקשתי מרופא המשפחה את הבדיקות שציינת (שתן ודם וא. סאונד). אודה לתשובתך ושרק נהיה בריאים.

שלום לך שנית, הדיון הזה מורכב מאוד וארוך מאוד. בשנים האחרונות האיגודים האורולוגים בארץ ובעולם הגיעו למסקה כי PSA מהווה סמן סרטן מאוד בעייתי. בקצרה ניתן לקרוא לו "לא מהימן". היום ידוע שלרוב הגברים מעל גיל 80 יש סרטן בערמונית, ורובם יפרדו מן העולם בבוא יומם עם המחלה הזו ולא בגללה. לאור העובדה כי זיהוי ודאי של סרטן בערמונית מצריך ביופסיה שהיא בדיקה ופלשנית שעשויה לגרום לתופעות לוואי מסוכנות כמו זיהום משמעותי שבגיל המבוגר עשוי לסכן חיים- רוב האורולוגים לא ימליצו לבצע ביופסיה לאיש מעל גיל 75, בעיקר אם יש לו מחלות רקע משמעותיות. צריך לזכור שגם אם יזוהה סרטן, בחלק מהמקרים אם המחלה ממוקמת ובדרגה נמוכה אין בה כל סיכון ולא בהכרח צריך לטפל בה. אם היא מחלה משמעותית, הטיפול בה יצריך ניתוח מסובך או טיפול בקרינה והורמונים, ואלו טיפולים שפוגעים משמעותית באיכות החיים כך שאולי האדם יהיה "בריא מסרטן" אבל יהפך לאדם חולה מתופעות הלוואי של הבירור והטיפול.. אלו השיקולים שצריך לקחת בחשבון בהחלטה על צורך בביופסיה באדם מבוגר. לא כי אין זכות לאיש מבוגר לקבל טיפול או לעבור בירור למחלה סרטנית, "כי ממילא הוא מבוגר ולא נשאר לו עוד הרבה לחיות...". ממש לא. זה דיון שעליכם לערוך לא בפורום אינטרנטי אלא בשיחה מול האורולוג המטפל שבחרתם, כמובן במקביל למצבו של האדם הנידון, להפרעות במתן השתן אם יש לו ועוד. בשיחה עם הרופא שלכם תוכלו לקבל ממנו את כל המידע ולהחליט. יש מטופלים מבוגרים שמצבם הבריאותי מצויין ויכולים לעמוד בכל הבירור והטיפול ולהחלים באופן מלא. ההחלטה היא שלכם, יחד עם הרופא המטפל.

06/11/2012 | 10:36 | מאת: שואלת

מנהל פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת