בדיקת PSA

דיון מתוך פורום  ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת

21/04/2010 | 23:49 | מאת: ישי

אני בן 44. במשפחתי יש כמה מקרים של סרטן הערמונית ביניהם גם אבי. אני בודק את רמת ה PSA מידי כשנה. רציתי לדעת: האם יש קשר חד משמעי בין רמת ה PSA לערמונית מוגדלת? האם ישנו מצב שלמרות ערמונית מוגדלת ו/או סרטן ערמונית בדיקת ה PSA תהיה תקינה? מה תדירות הממלצת לבדיקת PSA? אם תוכל להמליץ על בדיקות נוספות ועל תדירותן? תודה מראש.

22/04/2010 | 07:17 | מאת: ד"ר אילן גרינולד

שלום ישי, בגיל 44. הסיכוי שתסבול מסרטן הערמונית הוא נמוך ביותר. יחד עם זאת אתה אכן בסיכון גבוה יותר למחלה זו בגלל הרקע המשפחתי ואתה עושה את הדבר הנכון ביותר- מעקב PSA. אחד הפקטורים החשובים זה השינוי ברמות ה- PSA בדם והשוואה בין המדידות כל שנה הוא מדד חשוב ביותר, לפחות כמו רמת PSA בעצמה, לסקר של סרטן ערמונית. ה- PSAS הוא סמן קצת בעייתי בגלל שכיחות גבוהה של "טעויות לחיוב ולשלילה" ובהחלט יש מצב שלמרות ערמונית מוגדלת ו/או סרטן ערמונית בדיקת ה PSA תהיה תקינה. הסיכוי לכך שתראה שינוי עם השנים הוא גבוה יותר. התדירות המומלצת לבדיקת PSA היא אחת לשנה. אם אתה מאד מאד דואג אז מעבר למעקב זה הבדיקה היחידה שיכולה להיות הקובעת וגם זה בערבון מוגבל- היא ביופסיה של הערמונית. בשלב זה אין צורך ולא הייתי ממליץ על כך אלא אם יש אינדיקציה כלשהי כמו עליה מעל 1 ננוגרם בשנה של PSA. בהצלחה!

22/04/2010 | 18:38 | מאת: ישי

ד"ר אילן גרינולד תודה רבה על תשובתך המהירה והמעמיקה. אודה אם תוכל לענות לי על שאלה נוספת: האם ישנם סימנים פיזיים ו/או תופעות אשר מתריעים על ערמונית מוגדלת כגון: כאבים כלשהם, בעייות בתפקוד המיני או כל דבר אחר אשר יכול לעזור בזיהוי מהיר? שוב תודה מראש!

מנהל פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת