פחד לפני בחינה

דיון מתוך פורום  קשיים בתפקוד לימודי

20/06/2010 | 09:49 | מאת: דני

שלום, בני בן ה 16 - בתקופה אחרונה החל אצלו פחד גדול מבחינות. הוא לא ישן לפני בחינה חשובה, נמצא בלחץ גדול. כל זה קרה אחרי שעד לפני שנתיים היה תלמיד מצטיין בכיתה , אך בעיקר שנה אחרונה חלה נסיגה די גדולה אצלו, כי הוא לא השקיע בלימודים. היום לפני הבחינות הוא מנסה להשקיע, אבל הבעיה העיקרית שלו היא חרדה. לפעמים הוא אף נמנע ולא הולך לבחינה כלל. איך אפשר להתגבר על זה ? אגב יש לו גם עוד פחדים ממצבים מסויימים , אבל נושא הבחינות הוא הדחוף ביותר לפתור, כי הוא נמצא כרגע באמצע בחינות בגרות, וכולנו חוששים מאוד מכישלון תודה

דני שלום, לחץ בחינות מופיע גם בקרב תלמידים מצטיינים, ולעיתים ה"התמודדות" איתו מתאפיינת בהמנעות, בין אם בהמנעות מסיטואצית הבחינה (לא להבחן) ובין אם כדפוס של הכשלה עצמית (לא ללמוד) אשר מהווה עבור התלמיד מעין "תירוץ" לכשלון אפשרי או הישג נמוך בבחינה. כמובן, יתכן וגם הלמידה עצמה מעוררת חרדה קשה מנשוא. כיצד לסייע? זה תלוי באופיו של בנך, בדינמיקה הספציפית של החרדה (וההמנעות), בנסיונות קודמים להתמודדות עם חרדה, בתפיסתו העצמית ובאופן בו הוא חווה הישגיות, הצלחה וכשלון, בדפוס היחסים בינו ובין בני המשפחה, חבריו ומוריו...ועוד...כך שאין באפשרותי לייעץ ספציפית. באופן כללי, אני מאמינה ששיחה פתוחה עם בנך בנוגע לאופן בו הוא חושב שניתן לסייע לו ולאופן בו הוא תופס את קשייו היא התחלה טובה. רצוי גם לבדוק האם היה אירוע ספציפי שהווה "טריגר" להופעת החרדת לפני שנתיים. אם יסכים לכך,ובהתחשב בדחיפות בשל בחינות הבגרות, אני ממליצה לפנות לאיש מקצוע (פסיכולוג/פסיכיאטר) העוסק בטיפול בחרדת בחינות שיוכל לקבלו מיידית לטיפול. ככלל, די במספר מפגשים בכדי לסייע, ולו במידת מה, להתמודדות עם האתגר המיידי מולו הוא ניצב. בהצלחה.

מנהל פורום קשיים בתפקוד לימודי