העברה למיטת מעבר

דיון מתוך פורום  הפרעות שינה בקרב ילדים ומבוגרים

19/08/2014 | 09:36 | מאת: לירון

שלום, ביתי בת השנה ו-7 חודשים ישנה מצוין במיטה שלה. נרדמה לבד התעוררה בשמחה וישנה לילה שלם. בעקבות הסכנה שהתחילה לנסות לצאת לבד מהמיטה - הוחלטנו להעבירה למיטת מעבר. העברנו לה את המצעים שלה, שמנו לה את הבובות והשמיכה שהיא הכי אוהבת אבל כבר שבועיים היא לא מוכנה להירדם לבד. כבר שבועיים שאנחנו מנסים להרגיל אותה למיטה החדשה ולוקח לה כל לילה לפחות שעה להירדם אחרי קימות אין סופיות ובכי מיותר וכמובן אין סוף תירוצים כמו כאב אוזניים, שיניים, צמאה, רעבה - סתם. בנוסף, היא כמה אליי כמה פעמים בלילה ואני צריכה להחזיר אותה. הציעו לי לנסות לספר לה סיפור לפני השינה ואז לצאת - לא עוזר. אולי רק אם אני יושבת לידה ומרדימה אותה עם נומי נומי זה מרגיע אותה קצת וגם לוקח זמן, ובנוסף אני לא רוצה להרגיל אותה להירדם רק איתי. ישנה תוספת נוספת למשפחה - בת קטנה. אבל היא לא ישנה במיטה הישנה שלה וגם לא באותו החדר. אני מותשת . הילדה לא מקבלת מספיק שעות שינה (היא גם קמה מוקדם) וככה היא עייפה כל היום וחוזרת חזרה לערב שוב עייפה! אני משכיבה אותה בערך ב19:30 . מה לעשות ? להרגיל אותה לישון עם שיר ערש? להחזיר אותה אחורה ? הבעיה שזה כבר מתחיל להשתלט עליי והתגובות שלי כבר כעוסות כלפיה ואני ממש לא רוצה שזו תהיה לה חוויה שלילית. נא עזרתך.. תודה מראש,

לירון שלום, פעמים רבות יש איזשהו שינוי המוביל לקושי מסויים אצל הילד שעלול להפוך לקושי כרוני. זה מאוד תלוי בתגובת ההורים. כרגע היא חייבת את נוכחותך כדי להרדם וזה מתקבע יותר יותר. נוכחות הורים בהרדמות קשורה באופן ישיר למספר יקיצות בלילה וגם לקושי להרדם לאחר היקיצות. גם אז היא חייבת אותך. כמובן שבהשכבה יש כל מיני "תרוצים" כמו שאת מציינת שגורמים לתגובה שלך ולדחיית השינה. הורים פעמים רבות מוצאים עצמים כעוסים ומתוסכלים מול מצב זה. המטרה הכללית היא להוריד בהדרגה את תלות זו של הילד בהורים. למעשה תלות זו מאריכה את הזמן בו לוקח לילד להרדם ומובילה למספר רב של יקיצות בלילה. במקרים כאלה צריך להוריד בהדרגה את הקשר בין ההרדמות לבין נוכחות ההורים. אפשר לבדוק את הילד כל מספר דקות בזמנים הולכים וגדלים. בזמן הבדיקה עצמה ההתערבות היא גם מינמאלית לזמן קצר. דבר זה יכול גם לעזור להרדם בזמן קצר יותר וגם להוביל להפחתה במספר היקיצות הליליות. כמובן שצריך לשלול סיבות נוספות להתעוררויות (מחלה, דלקות אוזניים, הפרעות נשימה וכו..). יש הורים שיכולים ליישם לבדם תוכנית כזו שלוקחת בממוצע כשבוע-שבועיים בהן כמובן הילד לא תמיד מקבל זאת בשמחה. יש הורים שצריכים ליווי מקצועי לתהליך זה. בכל אופן, גישה יכולה לעבוד בצורה מצויינת ולהוביל לפתרון הבעיה. ד"ר יונתן קושניר פסיכולוג קליני www.drjkushnir.com

מנהל פורום הפרעות שינה בקרב ילדים ומבוגרים