פסיכולוגיה של נערים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

09/04/2011 | 09:50 | מאת: אברהם

ליאת שלום יש לי שאלה שנוגעת לחייל בתחילת דרכו בצה"ל ,לדעתי קיים דפוס שגוי של נוהל שלפי דעתי יכול לעלות לכדי בעיה פסיכולוגית עם השפעות רחוקות טווח. ובכן בני התגייס לצה"ל והוצב ביחידה כפי שצה"ל ראה לנכון, מה שלדעתי ולאור העובדות שגוי מלכתחילה אך אינני מצליח לתקן את המעוות ובכן לעצם פנייתי ובקשתי. בני ממלא תפקיד מסויים בו הוא נידרש למשמרות של 24 שעות ביממה שבעה ימים בשבוע ויותר ברציפות ולבד. על מנת לחדד את העובדות משמרת רצופה של כ 170 שעות רצופות כאשר הוא בכוננות 24 שעות ביממה וחייב לתת מענה לאורך כל 170 השעות ברציפות על כל המשתמע מכך כאמור בחדר לבד ובכל אותו זמן אף אחד לא מחליף אותו אפילו לא לדקה. כאמור הוא נמצא לבד בין 4 קירות במתחם חיצוני שאין בו חיילים כלל לא חברים ולא מכרים ומלבד העובדה שמבחינה ביטחונית אסור לו לדבר עם שום אדם. עם הזמן אני רואה בבירור אותות של יאוש ונטיה לדיכאון. לפי דרישתי טל קיבל לראות קב"ן בצה"ל שם הלין בכתב על אי יכולתו לעמוד בבדידות (בידוד הלכה למעשה) במשך שבוע זאת מעצם היות האדם טיפוס חברותי ולא יתכן שלא יוכל להיתקשר עם בני אדם לאורך שבוע ברציפות. הקב"נית לא עשתה מאומה לא שאלה ולא פעלה בנידון, כל מה שהיא המליצה הינו שיחה עם המפקד. יש לציין שהיא קיבלה ליידיה סיכום ראיון עם המפקד שנערך יום קודם אך לא קראה אותו כלל, שם המפקד ציין כי בני צריך "אוזן קשבת" ןכל העינין לא כלום כאן אני אשאל האם את מסוגלת להיות 170 שעות ברציפות לבד בבידוד חברתית ולתפקד במשך כל אותם 170 שעות לבד ללא החלפה וללא עזרה כלל? מה לדעתך יכול לגרום דבר כזה ודעתי על השלכות פסיכולוגיות. עובדה שניה היא מהות התפקיד, בני חירש למחצה והבנתו את השפה האנגלית קלושה ביותר. עצם תפקידו הינו לקבל דיווחים בשפה האנגלית בשמיעה ולהעביר הלאה כלומר תפקיד שמתבסס על שמיעה והבנת השפה האנגלית שבשניהם קיימת מגבלה בריאותית של חירשות וחוסר הבנה. הוא הלין כי אינו מבין ולא שומע את הנאמר וכי ברור שהדיווחים אינם מלאים ולוקים בחסר זאת מעצם המוגבלויות. יש לציין שעובדה זו עולה לכדי סיכון חיי אדם וסיכון ביטחון המדינה . למרות מחאותיו על אי כשירותו לתפקיד עדין הוא מחוייב לבצע אותו תחת פקודה. לאור זאת בני לא מצליח להירדם וחרד כי מישהו ישלם בחייו או יקרה אירוע חמור כתוצאה מהמוגבלויות שלו. ובכן מה לדעתך יכולה להיות ההשלכה של מקרה כזה. שלישית חייל שנידרש להסתובב בגבול עויין של מדינת ישראל בשטח אזרחי לבד בלילה ללא הגנה וללא חברה. מה לדעתך יכול להיגרם עקב הפחדים שבמעשה זה. אני מתנצל ששאלתי ארוכה, מדובר בעובדות ובמעשים שאינני מצליח לתקן אילו שגורמי הרפואה ערים להם ולא עושים מאומה בבקשה עזרתך בנושא תודה אברהם

10/04/2011 | 23:03 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום אברהם, המצב שאתה מתאר אכן נשמע בלתי סביר ולא אנושי. אני מציעה שעל מנת לברר את הנסיבות והתנאים לאשורם, יש להיפגש ללא דיחוי עם מפקדיו הישירים והגבוהים יותר של בנך, ולשמוע מהם על אופי התפקיד. לאחר שתשמע את הדברים תוכל להביע את הסתייגויותיך וטענותיך, הן בפני גורמי הצבא והן (במידת הצורך) עם גורמי בריאות הנפש. למיטב התרשמותי, הצבא היום בדר"כ פתוח למפגשים מסוג זה, ואני מקווה מאד ששיח ישיר בינך לבין המפקדים יביא לאיזון הנכון בין צרכי צה"ל ליכולות של בנך. חזק ואמץ ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים