פגיעות חברתיות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

25/02/2011 | 07:12 | מאת: נעמית

יש לי בן בכיתה ט. אתמול התפוצץ הסיפור של מסכת פגיעות והתעללות פיזית ומילולית כלפי בני. הוא סיפר בפניי כי שלוש בנות מכיתתו התייחסו אליו בצורה איומה: מדי יום היו קופצות עליו, מכות אותו, מקללות אותו ומעליבות אותו בבושת פנים. בני סיפר כי אינו יכול לסבול את זה יותר ולכן נשבר וסיפר. פניתי לשלושת הבנות ושוחחתי איתן על כך, הן סיפרו שהוא מקלל אותן וזורק כלפיהן הערות מעליבות ולכן הגיבו כך במשך חצי שנה. גם בפייסבוק העלו סירטון שלו שבו ניצפה מוכה ע"י שלושת הבנות כשהן קופצות עליו ומכות אותו. בשיחה אישית עם בני עולה כי מכיתה א הוא נחשב "ילד מוכה" ואני לא ידעתי על כך מאומה. הוא לא סיפר כלום ובבית הכל טוב אני לא מבינה מה קרה? כל שנה ביסודי חווה פגיעות מילוליות ופיזיות מצד תלמידי הכיתה. ובתיכון כשחברי הכיתה התחלפו גם שם חווה אותו דבר. בכיתה ט הועבר לבי"ס אחר ומסתבר שגם שם חווה את אותו תסכול. אציין כי באיבחון פסיכודדקטי שבני עבר השנה צויין בחלק הרגשי כי בני מרגיש לא בטוח בעולם מלא סכנות ודרמות אך יש לו דמויות משמעותיות שהוא יכול לפנות אליהן.מה לעשות? יידעתי את המחנכת שלו ואת היועצת. היועצת השיבה שאין בכוונתה ללמד את בני מיומויות חברתיות אך היא תשוחח עימו על כך ותיכנס למספר שיעורים בכיתה.האם זה מספיק? האם היועצת כבמטה קסם תשפיע על הכיתה ועל הבנות בפרט והכל יחדל? ומה עם הצלקות הנפשיות של בני? מה לעשות עזרי לי..............

25/02/2011 | 13:59 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום נעמית, את מתארת כאן סיפור קשה מאד, של התעללות רבת שנים שבנך עובר בביה"ס מבלי שאיש יידע על כך. אין פלא שהוא חווה את העולם כפוגעני, רודפני ומסוכן. תגובתה של יועצת ביה"ס (בהנחה שזו אכן הייתה תגובתה) מוזרה מאד, שכן כיום יש רגישות רבה לנושאים של התעללות, חרם או אלימות בבתי הספר. אני מאד ממליצה לא להסתפק בתגובה 'אנמית' כזו, ולפנות למנהלת ביה"ס ואפילו לפיקוח. לפעמים, המערכת מנסה לגלגל את האחריות הלאה, ולשים את האחריות על הילד עצמו, שלכאורה "חסר כישורים חברתיים". גם אם יש בכך אמת, זה מחייב את ביה"ס אף יותר, להגן על החלש מפני תוקפנות כה שלוחת רסן ומתמשכת. פני ללא דיחוי להנהלת ביה"ס, ודרשי התערבות מיידית להפסקת ההתנהגות הזו. במקביל, אני ממליצה על פנייה לפסיכולוג קליני המתמחה בעבודה עם ילדים ומתבגרים, והתייעצי עמו לגבי אפשרות של טיפול פרטני לבנך, במטרה לחזק אצלו את הדימוי העצמי ואת המיומנויות החברתיות. בברכה ליאת

07/03/2011 | 13:08 | מאת: ליאת

יש לי סיפור דומה עם בני שבכיתה ז'.גם הוא עבר בית ספר יסודי והסיפורים חוזרים על עצמם. אשמח לשלוח לך מייל אם תרצי

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים