ילד בן 7 שחושב שכל העולם נגדו

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

02/08/2010 | 22:42 | מאת: צביה

שלום רב עומר בן 7.2, ילד נבון ופעיל, משחק טניס, נפגש עם חברים (עכשיו בחופשה קצת פחות), תלמיד סביר, ריאלי בתחומי העניין שלו. הוא אוהב מאוד לבנות בלגו, בונה מדהים לגילו, אך כשלא מצליח, התסכול אצלו גדול מאוד. הוא הולך לחדרו, עצבני וכועס, לא רוצה לדבר, טוען בקול רם שכולם נגדו, צועקים עליו, שלא אוהבים אותו ואמירות דומות אחרות. לעומר אחות בת 3.5 שרוב הזמן הם מסתדרים יפה. חשוב לי לציין שכשהיא מציקה לו, היא מקבל גם נזיפה מאיתנו ההורים. נראה שהוא מפתח פאסימיות, חוסר בטחון בהצלחותיו ואי הצלחותיו והמון המון תסכול. איך ניתן להתמודד עימו? תודה

03/08/2010 | 21:33 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום צביה, את מעלה שתי בעיות שונות, אבל קרובות; האחת, קשורה לסוג של פרפקציוניזם וחוסר סובלנות לכישלון, והשניה, קשורה לתחושת קיפוח ואפלייה. ילד שמגיב קשה לכישלון או הפסד מאמין בטעות שהם פוגעים אנושות בערכו בעיני הזולת. במשפחות בהן מעריכים מאד הצלחות והישגים, והילד הורגל לאספקה שוטפת של התפעלות והערצה, כישלון (גם מתון) נחווה כסכנה ממשית למעמדו בבית. כדי לעזור לו, אני מציעה לנסות למתן את התגובות לתוצרים שלו, ולשבח דווקא את התהליך, את ההשקעה, המאמץ והדרך. גם תחושות קיפוח יכולות להיות תולדה של אווירה תחרותית או "משווה", או לחילופין תוצאה של מאמץ מלאכותי ליצור שוויוניות בכל מחיר. אני ממליצה לעשות מאמץ לסגת ממעורבות ביחסי האחים, ולאפשר להם להתנהל בלי לשפוט מי צודק, מי התחיל, מי הטוב ומי הרע. אני מודעת לכך שלפעמים קשה יותר 'לא לעשות כלום', ומעודדת אותך בכל לבי לנסות :-)) בהצלחה ליאת

04/08/2010 | 11:02 | מאת: צביה

אכן, בהתייחס לכך שאנו (ההורים) מתעסקים רבות בהישגיות נראה שתשובתך מתאימה למצב בבית, נשתדל לעשות שינוי.. שאלה נוספת נוגעת לגמילה מקקי אצל הקטנה חן (3.5) נגמלה מטיטולים בפסח האחרון. הגמילה הלכה טובה ותוך שבועיים נגמלה בלילות והיא קמה בעצמה סביב השעה 23:30 ומבקשת PP. אבל, יש בעייה רצינית עם קקי. כמעט מההתחלה, היא לא עושה בסיר או בשרותים ורק על עצמה. זה החל בעצירויות קשות (4 ימים התאפקות) ואח"כ היא עושה 3-4 פעמים ביום בתחתונים כמויות קטנות. אחת "ל" היא עושה בסיר או בשרותים והיא מתוגמלת בדיבקיות והרבה שמחה בבית. אנו משתדלים להתעלם, לא לכעוס (למרות שלפעמים זה כן קורה), אבל נואשנו. קשה לשהות איתה מחוץ לבית בלי להחליף כ"כ הרבה פעמים, ההיגיינה קשה (ועל כביסות ביד אני כבר לא מדברת...) מה עושים....נואשנו...

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים