התמודדות עם שינוי בהתנהגות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

01/08/2010 | 08:44 | מאת: אמא לבן שנה ו - 8 חודשים

הי ליאת, בני בן השנה ו - 8 מהפנט את הסביבה במקסימותו, בהתפתחותו ובמזג הנעים והעליז שלו. הוא מדבר משפטים שלמים וברורים ומאוד תקשורתי, חייכן, חברותי, יודע לשחק יפה ומתעניין בהמון תחומים. מאוד קשור אלינו, ההורים, לאמא שלי ולאחותי. הוא הולך לגן כבר חודשיים, הסתגל אחרי שבועיים וניכר שנחמד לו שם. בזמן האחרון אני מבחינה בשינוי התנהגותי כלשהו שהולך ומקצין ואני רוצה לטפל בו בזמן, אם אפשר. מילד שלקח מוצץ רק לפני השינה או כשכאב לו משהו ואף סירב למוצץ במקרים אחרים, הפך לילד שלא עוזב את המוצץ 24 שעות, ואם אוכלים לדוגמא, מיד אחרי האוכל הוא שם לב שחסר לו משהו ומבקש. אם לא נותנים לו הוא לא מפסיק לבקש, מתחיל לנדנד, לקטר, וזה ממש מעסיק אותו עד שהוא מקבל את מבוקשו. בנוסף, עם או בלי קשר, כל דבר שלוקחים לו אפילו לשנייה - אם זה להוציא משהו מהיד לרגע כדי להכניס את היד לחולצה, לדוג', זוכה לבכי מרדני, הבכי מרגיז אותנו, אנחנו מגיבים בכעס, הוא מקצין את הבכי להיסטריה כאילו היה ילד שעובר התעללות חלילה, כל הפנים שלו דומעות ואנחנו מתוסכלים. אנחנו משתדלים ללוות כל פעולה בהסברים סבלניים ("אחרי שנצחצח שיניים ניקח חזרה את המוצץ, רק רגע חמוד, וכו'") לאט לאט עוד ועוד דברים גורמים לו להתנהג כך - אם אני שמה לידו על המיטה בקבוק עם דייסה והוא לא רוצה אותה (אנחנו אף פעם לא מכריחים לאכול ואף פעם לא היו לו בעיות אכילה), הוא יכול בבת אחת לכעוס, לבכות בהיסטריה, לבעוט וכו'. מה שמטריד אותנו שזה מאוד לא אופייני לו ולאופיו ואני חוששת שיהפוך לחלק אישיותי. מה עושים???

01/08/2010 | 22:25 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום רב, בנך הגיע לתקופה התפתחותית מרגשת וסוערת, המתאפיינת בתנודתיות רגשית גדולה, כשהפעוט והוריו מיטלטלים בין מאבקי "דווקא" זועמים כחלק ממלחמת עצמאות מוקדמת, התקפי צווחות ובכי בשל הקושי לווסת בצורה טובה רגשות אכזבה ותסכול, וגילויים לא צפויים של התנהגות 'תינוקית', כולל היצמדות להורה/למוצץ/לדובי/לחיתול, כל אימת שהפעוט מבין עד כמה הוא עדיין חסר אונים ונזקק. כל ה'חבילה' הזאת זכתה לכינוי המפוקפק "גיל שנתיים האיום", ואני ממליצה לך מאד לקרוא על כך עוד באינטרנט (יש המון מידע התפתחותי בכל אתרי ההורות). למרות שמדובר בתקופה מאתגרת ולא פשוטה כלל (בעיקר עבור הורים צעירים לילד ראשון), לא מדובר במשהו מדאיג, ובוודאי שלא בבעייה אישיותית של הילד. על ההורים לנסות להישאר רגועים ככל האפשר מול התקפי הזעם או הבכי, לגלות סלחנות כלפי הנסיגות התינוקיות, ולהתאזר ברוח טובה, סבלנות והומור. רצוי להימנע מזעם, ענישה, מאבק או לחילופין מנאומים והסברים 'חינוכיים'. נסו להישאר רגועים וענייניים, לנסות להרגיע ולווסת (הסחה!) את ההתקף, ולהתייחס אליו כאל שלב התפתחותי חיוני לצורך הגדרה עצמית ראשונית. הבשורה הטובה היא שזה עובר, וכולנו היינו שם... חזקי ואמצי ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים