חרדות וקשיי שינה ילד בן 8

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

01/02/2020 | 03:43 | מאת: יעל

שלום בננו בן ה8 מתעורר על בסיס קבוע בלילות עקב חלומות רעים לדבריו, ומבקש שאחד מאיתנו יבוא לישון איתו. כמעט תמיד מבקש שגם נשב לידו בתהליך ההרדמות.בעבר הסכמנו. היום כבר לא. זה בד"כ לא מעורר כבר מחאה. לפעמים הוא אומר לנו בזמן שמנסה להרדם שיש לו "הרגשה רעה" - אנחנו אומרים לו שזה יעבור ושיתגבר וזה אכן עובר והוא נרדם בסוף. השבוע הזמנו לינה ללילה מחוץ לבית ללא הילדים פעם ראשונה. שמתי לב שהוא מוטרד מכך, במיוחד מהעניין שהוא מתעורר בלילה. בכל אופן, מהרגע שיודע שזה יקרה עוד מספר ימים הוא לא מפסיק להתעורר בלילה וגם קשה לו לחזור לישון. אני מודה שזה מעורר אצלי חרדה מה יהיה ואיך אהנה מחוץ לבית כשאני יודעת כמה קשה לו. הילדים יישארו בהשגחת אחותם למחצה (שלא גרה איתם). בעקבות כל זה אני מתחילה להבין שיש פה איזה דפוס שהתקבע ואני חייבת כלים איך לעזור לו. מה את מציעה לי לעשות נקודתית כרגע ?

01/02/2020 | 17:41 | מאת: יעל

בנוסף, מאז שהחלטנו לנסוע אין לו מצב רוח:-(

שלום, מה שאת מתארת נשמע לי כמו פחדים וחרדות המתעוררים לקראת זמן השינה. זמן השינה הוא זמן שיכול לעורר פחדים אצל ילדים רבים (גם אצל מבוגרים :), בגלל אלמנט הסיום שבו, הפרידה, בגלל שאז כשהגוף והראש קצת עייפים גם ההגנות יורדות וכל מיני רגשות ומחשבות שאנו לא חווים או מתעמקים בהם במהלך היום יכולים לעלות וקצת להציף. חשוב לנסות להבין את הפחדים והחששות שמתעוררים אצלו -מאוד מאוד בעדינות - ואז לעזור לו להתמודד איתם ולהקל עליו. המיחושים שהוא מתאר הם כנראה מיחושי לחץ..לפעמים זה כאב בטן קל, סחרחורת, כאב ראש וכיוב'. חשוב לחקור ביחד איתו בעדינות מה הוא מרגיש בגוף ולהתעכב על זה וזה בפני עצמו לעיתים מייצר הקלה. בנוסף אפשר ורצוי גם ללמד אותו הרפיית נשימות(בהתחלה לעשות איתו ביחד) מה שירפה את הגוף, אולי לעשות לו מסאז קטן לפני השינה וכיוב'. מעבר לכך יש לנסות לחשוב על גורמי מתח אפשריים בחייו ולפעול כדי להקל עליו. כאשר הוא מתעורר בלילה, עם כל הקושי, חשוב לשבת לידו עד שנרדם תוך ליטוף קל או הנחת יד על גבו כדי להשרות עליו ביטחון ורוגע אם כי אפשר לדחות את זה לכשבוע ימים מרגע שאתם פועלים לפי עצתי וחשוב להסביר לו מראש שמעתה כך תפעלו "נישאר לידך עד שתירדם בחזרה". כרגע נקודתית אין באמת איך לפתור את הבעיה לקראת הנסיעה, צריך להתחיל לפעול כפי שהיצעתי בסבלנות ומתוך הרבה חמלה כלפיו ולזכור אמא ואבא, שבכל מקרה הכל יהיה בסדר, גם ביום וגם בלילה, גם אם תיסעו וגם כשכל אחד ישן במיטתו..:) וזה מסר שחשוב גם לשדר לו. כל טוב, ירדן פרידון ברשף פסיכולוגית קלינית מומחית ילדים מתבגרים ומבוגרים 0523873044

02/02/2020 | 14:00 | מאת: יעל

תודה על תשובתך. הישיבה לידו לא תיצור תלות ותמנע התמודדות עם החרדה אלא קיבוע שלה? איך הוא ילמד להתמודד עם החרדה? היינו נוהגים לשבת לידו המון אבל מבחינתו לא היה תאריך סיום.

הי יעל, תקראי בבקשה שוב את תשובתי. המטרה היא לא רק לשבת על ידו אלא לנסות לעשות גם ובמקביל את כל יתר הדברים שהיצעתי - ולהמשיך משם. כל טוב, ירדן פרידון ברשף פסיכולוגית קלינית מומחית ילדים מתבגרים ומבוגרים 0523873044

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים