פחד מקקי בלי חרדת אסלה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

18/11/2019 | 10:11 | מאת: אובדת עצות

שלום רב, בן 5. גמילה מחיתול בגיל שנה וחצי ללא כל בעיה מיוחדת. בגיל שנתיים וחצי שלוש החל להתייחס לקקי כאל יישות ולשאול האם יש לו אמא אבא, אוכל, יש לו ידיים? הבאנו ספר על גוף האדם וגם ערכאת מודל גוף האדם והסברנו לו. בטוח הבין את זה. הוא חכם, דברן ואנטלגנטי. אחרי תקופה הפסיק לשאול.. התחיל להעז לנגב לבד, לא מתרגש אם נוגע לו קקי בידיים (בהתחלה היה צורח ממש). אבל, הוא המשיך לסרב לעשות קקי ביוזמתו. הוא מתאפק עד שבורח לו קצת קקי בתחתונים. אני נאלצת לקחת אותו לשירותים ולרוב יושב על האסלה מדבר ומשתולל ומנסה לא לעשות קקי ולרוב לא עושה. הולכים וחוזרים כמה פעמים ביום לשירותים עד שהוא עושה או ממשיך להתאפק ולא עושה ויום למחרת עושה. ניסיתי לתת לו פרסים על הקקי שיתף פעולה כמה ימים והלך ביוזמתי ועשה ואחר כך הפסיק לשתף פעולה. ניסיתי להסביר לו שאם לא עושה קקי אז לא יוצאים לטיול או לסבתא או דברים דומים ולא התרגש יותר מדי ומצא לעצמו עיסוקים אחרים. ההרגל הזה מכניס המון עצבים ומתח לבית. וגם הילד כל הזמן סובל מכאבי בטן. רופאת המשפחה בדקה אותו ושללה כל בעיה רפואית. ביוזמתי הלכתי לפסיכולוג קליני בעל ניסיון רב בנושא זה. הוא המליץ שנסביר לו שמדובר בבעיה רפואית חמורה להראות לו תמונות של מעיים חסומות ולהסביר לו אם לא ילך לבד אז משתמשים בשיטה לא נעימה. מאז הילד פוחד ועושה רק בתחתונים (דבר שלא קרה כבר שנתיים. יש בריחות אבל לא קקי שלם בתחתונים) וחווה רגרסיה. הפסיכולוג מציע שנכריח אותו לשבת בשירותים כל יום לפחות חצי שעה לבד, בלי כל בידור או דבר שמעסיק אותו ולהסביר לו שאין אפשרות לצאת משם אלא אם תם הזמן או שהוא עושה קקי. אני חושבת ששיטה זו יכולה להזירק לילד במקום לקדם אותו. בנוסף הציע משלשלים וחוקן למרות שרפואית הילד מסוגל לעשות קקי כל יום, כי אין לו עצירות והוא חש את הצורך בלעשות קקי כל יום אבל מתיישב עד שעובר לו. מה את ממליצה? אני מרגישה ששיטה זו לא תטיב עם בני ומצד שני אני לא יודעת מה כן יכול לעזור תודה

שלום רב, אינני מכירה את אותו פסיכולוג אבל- הפחדות, עונשים והסגרים בשירותים - לא לא ולא. פנו למטפל קליני אחר, הקשיבו לאינטואיציות שלכם- שנשמעות לי טובות מאוד, ותתחילו מחדש. אני מציעה כרגע לעשות תקופת "ניקיון" פשוט להניח לבנכם לעשות מה שהוא רוצה איך שהוא רוצה כשבועיים לפחות, ואז פנו למטפל אחר. לתחושתי הבעיה כאן קשורה בקושי לשחרר ולוותר על משהו שבתפיסתו הוא בעל ישות, קיימות, אולי אפילו רגשות כפי שאת מתארת..ולכן כל היחס לקקי צריך להיות אחר- לא אנטומי אלא סימבולי. לפני תחילת התהליך נסו להבין ביחד עם המטפל את הגישה הטיפולית, אני מציעה לכם גם לחפש המלצות מאנשים ממשיים לפני שאתם פונים לגורם נוסף. כל טוב, ירדן פרידון ברשף פסיכולוגית קלינית מומחית ילדים מתבגרים ומבוגרים 0523873044

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים