שאלה בנוגע למגורי פעוט בן 1.3 עם סבא עם תסמונת אספרגר

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

08/09/2018 | 18:01 | מאת: אילנית כהן

פרידון ירדן היקרה, לאבא שלי יש תסמונת אספרגר וזה מתבטא אצלו, בין היתר, בקושי משמעותי בפן החברתי. מסיבות כאלה ואחרות, הסכמנו שהוא יגור איתנו וכעת אנחנו - בעלי, בני אבי (סבא) ואני - תחת אותה קורת גג כבר שנה וקצת. מאז שהבן שלנו נהיה בן שנה, והחל להיות יותר מודע לסביבה, לחקות אנשים, ליצור אינטראקציות וכדומה, בעלי ואני התחלנו לחשוש שמא ההתנהגות האנטי-חברתית של הסבא, לאורך זמן, יכולה להשפיע לרעה על בנינו בכל מיני רבדים. על כך רצינו להתייעץ איתך ולדעת האם באמת הדבר יכול ליצור אצלו מטענים רגשים שליליים או שמא לא צפויה לכך השפעה שלילית על הילד. בקצרה, ניתן לומר שהסבא מתעלם מהילד כל עוד הוא יכול, לא עונה לו כשילד ניגש אליו וקורא לו ״סבא״, עובר לידו מבלי להסתכל עליו, סוגר עליו דלתות כשהוא מנסה להיכנס לחדר כי הוא לא רוצה שהוא יכנס וכו׳.. גם כשאני מבקשת מסבא להקדיש זמן ספציפית לילד - במקום להיות איתו באינטראקציה הוא מתחיל לשיר לעצמו ולגמרי לא שם לב לילד.. הילד יכול ממש לצאת מהחדר שהם נמצאים בו ביחד מבלי שסבא ישים לב כי הוא עסוק בלסדר צעצועים או בלשיר לעצמו במקום לשחק/להשגיח על הפעוט.. עשיתי איתו כמה שיחות על זה וממש הסברתי לו הכי מפורט שאני יכולה מה אני מצפה שיעשה ואיך צריך להתנהג עם הילד, אבל זה לא עוזר. אפילו פעם אחת לדוגמא - אמרתי לו שאני מצפה שכאשר הילד פונה אליו ואומר ״סבא״ - אני מבקשת שיעצור את מה שהוא עושה (למשל מכין לעצמו אוכל), יסתכל לו בעיינים, ויגיד משהו חזרה - כמו ״כן״, ״היי״, נפנוף לשלום, משהו.. ושאם הוא עסוק מידי בשביל זה (זה התירוץ שלו רוב הזמן) אז שיעבוד מחוץ לבית באותו יום (הוא עובד מהמחשב). אבל גם זה לא עזר, ואחרי פעם אחת שאמר לילד ״שלום״ כשהילד פנה אליו, הוא לא עשה זאת שוב כשפנה אליו שוב כמה דקות מאוחר יותר, בטענה שהוא כבר ענה לו קודם לכן ולכן לא צריך לענות לו שוב. לסיכום, אחרי התקרית הזו ואחרי ניסיונות חוזרים ונשנים למצוא פתרון ללא הצלחה, ומתוך הנחה שלא ניתן לשנות את סבא. אנחנו נשמח להבין האם באמת התעלמות כזו של דמות אהובה עבור ילד יכולה להשפיע לרעה לאורך זמן והאם כדאי, למרות הקושי, למצוא סידורי מגורים אחרים. הערות: הסבא נמצא בבית 6 ימים בשבוע ועובד מהבית, הילד עוד לא בגן וגם הוא בבית מרבית השבוע. הילד מאוד אוהב את סבא ומתרגש לראות אותו. נכון לתקופה זו הם מבלים יחד כחצי שעה פעמיים בשבוע. מספר האינטראקציות של הילד שמסתיימות בהתעלמות מצד הסבא יכולות לנוע בין 4-12 פעם ביום, כל יום. תודה רבה!!

הי אילנית, דילמות שנוגעות לבני משפחה הן הרבה פעמים כואבות וקשות. מתחת לכל מה שתיארת, זה נשמע שאת כאילו ניצבת בפני בחירה - בין אביך לבין בנך. אני טוענת שלא כך הדבר. את יכולה להמשיך ולדאוג לאביך, להיות לו בת טובה ונאמנה, לארח לו לחברה ולהיטיב איתו בהרבה מאוד דרכים גם אם את בוחרת לשכן אותו בדירה אחרת. לגבי בנך, אם תחליטי להשאיר את אביך בבית, תצטרכי לעסוק הרבה מאוד בתיווך בהסברה ובחינוך של בנך באשר למצבו של אביך, מגבלותיו ויכולותיו. תצטרכי אולי להנהיג כללים וחוקים מסוימים בבית (כי לצפות או אפילו לבקש מאביך להיות שונה מכפי שהוא, כנראה לא יניב הרבה..). כפי שאת רואה, לא אני זו שתפתור לך את הדילמה לצערי..ולפעמים בחיים הדברים האלה מוחלטים על פי המגבלות והכוחות שלנו אנו...אני מציעה לך לבדוק עם עצמך למה -את- מסוגלת, ולקחת את זה כשיקול נכבד בהחלטתך. לסיכום אילנית, הנקודה שלי היא שחשוב שתהיי נאמנה לא רק לאביך או לבנך, אלא גם לעצמך (למה את מסוגלת ומה את באמת רוצה) כי אחרת אני מבטיחה לך, יגמרו לך מהר מאוד הכוחות הנפשיים, וכולם יצאו מופסדים... כל טוב, ירדן פרידון ברשף פסיכולוגיה קלינית וייעוץ ילדים מתבגרים ומבוגרים אזור מרכז 0523873044

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים