בת 4 שלא מסכימה לגבולות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

06/01/2018 | 00:13 | מאת: אינה

שלום רב, יש לי ילדה בת 4. מגיל מאד מוקדם הצבנו לה גבולות בהתאם לייעוץ מטיפת חלב ולפי "מדריך ישראלי להורות". מדובר בילדה פיקחית, אינטלגנטית וסקרנית בצורה יוצאת מהכלל. עם זאת, בזמן האחרון נהיה קשה מאד להציב לה גבולות גם על דברים מסוכנים (חדשים). ההסבר/האיסור שלי לא מתקבל אצלה, היא ממשיכה בביצוע שלה. ניסיתי כל מיני שיטות כמו להגיד שזה אסור ואז לעמוד לידה ולהסתכל עליה שהיא תפסיק, הסבר למה אסור וכו'. בעיה אחרת זה תוכניות ילדים. קודם נתנו לה לראות רק במשך 30 דקות. נכון להיום , כל הזמן אחרי הצהריים היא דורשת תוכניות שלה בצרחות ובכי. היא לא מסכימה לשום פעילות חלופית ואם כן רק אחרי הבטחה שאחרי הפעילות הזו היא תראה את התוכניות שלה. העניין הזה גם מזיק בריאותית ואצלנו במשפחה אף אחד לא רואה טלוויזיה כל כך הרבה. אנא ייעצי מה לעשות, אני מאד מודאגת.

שלום אינה, אני מבינה את הקושי, הצבת גבולות היא עניין לא פשוט כלל... היא מעוררת אצל ילדים ואצל הורים גם יחד, הרבה מאוד תגובות רגשיות ולכן אינה תמיד קלה לביצוע באופן ה"נכון" כלומר כזה שגם מצליח להשיג את התוצאה הרגעית הרצויה אבל ברובד העמוק יותר, מצליח להרגיע את הילד ולספק לו תחושה בטוחה בעולם. ידיעה עמוקה שיש שם בחוץ מישהו גדול וחזק ממני, ושהצד החיובי בזה הוא שאותו גדול וחזק ממני- גם ישמור ויגן עלי. אז הצבת גבולות משמע לא רק אמירה של מה הגבול, אלא פעמים עם האמירה צריכה להגיע פעולה שממשת ונותנת תוקף להצבה התיאורטית של הגבול. זאת במיוחד בתקופות או במצבים מסוימים, כפי שנשמע במקרה שלכם, שהילד בוחן ובודק את הגבולות. לפעמים צריך לקום ולכבות את הטלוויזיה למשל, או לקחת את הילד פיזית ממקום אחד לשני אם מדובר במצב מסוכן. קשה לי לכוון אותך באופן מדויק יותר מזה, מלבד לומר לך שעלייך לשים לב שאת גם אוכפת את הגבולות שאת מציבה. מעבר לכך תמיד חשוב להודיע לילד לפני מה מקובל ומה לא, לתת לה זמן להערך ולהבין מה מצופה ממנה, וכאמור כאשר אינה נשמעת לגבולות, אז באופן תקיף ועניני, לא תוקפני, לממש את קיומו של הגבול שהיצבת ולהיות מוכנה להכיל מחאות. לך מותר לאכוף גבול, ולה מותר למחות..זה משחק התפקידים. את מוזמנת לחזור ולשתף.. כל טוב, ירדן פרידון ברשף פסיכולוגיה קלינית וייעוץ ילדים מתבגרים ומבוגרים 0523873044

11/01/2018 | 23:43 | מאת: אינה

ירדן , שלום רב, תודה רבה על ייעוצך. תודה , שאת חיזקת את האופן בו אנחנו נוהגים לגבי הצבת גבולות. הבעיה היא במשך המחאות אצל בתי ובעוצמת המחאה ובזה שפתאום כ דבר נהיה מחאה חזקה... השאלה היא אם זה בהתאם לצפוי בגיל שלה? האם צפוי שהיא תתבגר וזה יעבור? המצב כרגע שהרבה פעמים בלתי אפשרי להיות בבית... תודה רבה.

שלום אינה, היא לא תעבור את זה אם אתם לא תעזרו לה לקבל את הסמכות שלכם. אמנם מותר לה למחות, ועליכם להכיל את מחאותיה, אבל כאמור כל מקרה לגופו. אם אתם חשים שאתם חסרי אונים מולה, מספר פגישות של הדרכת הורים בנושא יוכלו לסייע לכם מאוד. בברכה, ירדן פרידון ברשף פסיכולוגיה קלינית וייעוץ ילדים מתבגרים ומבוגרים 0523873044

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים