בדיקת נשיפה בתחילת הריון

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה

20/10/2016 | 20:19 | מאת: שחרח

ערב טוב, לפני כחודש בערך ביצעתי בדיקת נשיפה לחיידק הליקובקטר. תוצאה יצאה 20. טופלתי במשך 10 ימים במוקסיפן (פעמיים ביום) קארין (פעם ביום) ואומפרה (פעמיים ביום). לאחר הטיפול היו כמה ימים ללא כאבים אך הכאבים חזרו. נשלחתי לעשות שוב בדיקת נשיפה. בשבוע שעבר גיליתי שאני בהריון (כרגע - שבוע 5). הבנתי כי יש בעיה לבצע את הבדיקה בזמן הריון - האם נכון הדבר? כמו כן, האם ניתן לקחת אנטיביוטיקה בזמן הריון? הכאבים בלתי נסבלים ואין דבר שאני יכולה לאכול שלא גורם לי סבל נוראי. תודה.

21/10/2016 | 09:15 | מאת: ד"ר דן פלדמן

בדיקת נשיפה לגילוי הליקובקטר פילורי כוללת נטילת כדור המכיל פחמן רדיואקטיבי, שהשפעתו על עוברים לא נבדקה בבני אדם. כמות החומר מזערית, אבל ההמלצה היא לבצע בדיקה זו רק אם אין ברירה. ישנן בדיקות נוספות לגילוי החיידק כגון בדיקת דם לגילוי נוגדנים, בדיקת צואה לגילוי אנטיגן וגסטרוסקופיה. ניתן לקחת טיפול ארדיקציה (שילוב של אנטיביוטיקה ותרופה נוגדת חומצה) בעת הריון, אך שוב, יש לשקול את חומרת המצב, ולהחליט בהתאם. הטיפול בחיידק ההליקובקטר כולל אומפרדקס, לוסק, ושני סוגי אנטיביוטיקה. אפשרויות שונות שכוללות פניצילין (הכי חשובה בעיקרון), מטרוג'יל היא אחת מהן, והיא יכולה לגרום כאבי בטן. קארין(קלאריתרומיצין) גם היא אנטיביוטיקה המשמשת לטיפול בחיידק, וגם תופעות הלוואי הנפוצות שלה קשורות למערכת העיכול. ישנם כאמור סוגים מסוימים של אנטיביוטיקות אשר נחשבים לבטוחים בהריון, וישנם סוגים שמחקרים הראו כי הם פוגעים בעובר, ולכן הם אינם מומלצים. קארין ופלגיל לא מומלצות בהריון. בכלל עדיף לא לבצע ארדיקציה בהריון בדגש על הטרימסטר הראשון ולטפל רק עם נוגדי חומצה.

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה