כאבים של אבנים בכיס מרה - כן או לא ?

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה

14/01/2020 | 09:38 | מאת: לימור

אני בת 46 עם היסטוריה של לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה ותת פעילות בלוטת התריס, כבר כמה שנים. מטופלת תרופתית והכל תקין. לפני כשנה התחילו לי כאבי בטן בלילות בלבד. כאבים שנמסכו כ-3-6 שעות, ללא קשר למה שאכלתי או לשעה בה אכלתי. התחילו פתאום ואפילו היו מעירים אותי משינה והפסיקו פתאום. הכאבים היו מגיעים פעם בכמה שבועות ללא חוקיות מסויימת. לאחר כמה חודשים כאלו פניתי לרופא גסטרו עשיתי אולטרסאונד וגסטרוקופיה וקיבלתי אבחנה של אבנים וחול בכיס מרה וכן דלקת בוושת ובקיבה והתחלתי לקבל נקסיום פעמיים ביום. הרופאה אמרה לי שעלי לשקול ניתוח להוצאת כיס מרה אך אין דחיפות לעניין (אמרה אפילו טווח של 10 שנים אם אין ארועים חריגים או התקפים חוזרים). היא אמרה שהכדורים אמורים לעזור לכאבים מכיוון שלא ידעה להבדיל בין כאבים שנובעים מכיס המרה או מהדלקת. אכן לרחתי את הכדורים לפי ההנחיות ולא היו לי התקפי כאב כמה חודשים. במהלך הזמן הזה היה לי התקף קטנטן שאפילו לא ידעתי אם זה התקף, והיה עוד ארוע אבל בתקופה של שבוע שבה לא לקחתי כדורים מכיוון שהיה מחסור בבית המרקחת. בינתיים חזרתי לכדורים והכל בסדר. לפני מס' ימיים היה לי שוב התקף בלילה. ההתקף מתחיל לאט ובקטן, כאבים ברום הבטן שמתחזקים עד שנהיים בלתי נסבלים לחלוטין. הכאב עובר גם לגב ואני לא מצליחה למצוא תנוחה מתאימה. הבטן מתנפחת לי ולא ניתן "להכניס" אותה, היא גם קשה למגע. יש לי הרבה קקי (סליחה) מייד בתחילת ההתקף. כדורים לכאב כמובן לא משפיעים בשום צורה. לאחר כמה זמן גם מתחילות בחילות ותחושה של הקאה, אם כי אני לא מקיאה. לאחר כ3 שעות הכאב מתחיל להירגע ואני יכולה לחזור לישון. בבוקר קמתי עם כאב ברום הבטן, כאב נסבל אך מציק שעבר במהלך היום לאחר שאכלתי משהו ושתיתי תה. השאלה היא, האם זה התקף של כיס מרה ? אם כן, כמה דחוף לעבור את הניתוח ?

כבר לאחר אירוע בודד של כאבי בטן עם האופי שאת מתארת מומלץ להוציא את כיס המרה, מאחר והסיכון עולה לדלקת בכיס או בדרכי המרה ואיתו הסיבוכים האפשריים, בשונה מאבנים ללא סימפטומטים. אין דחיפות לעשות, אך כבר להפנות לניתוח.

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה