וירוסים וחיידקים

דיון מתוך פורום  מחלות זיהומיות

03/02/2002 | 06:42 | מאת: גלית

שלום. יש לי כמה שאלות שאני מאוד מקווה שתימצא בעבורן תשובה. 1. כיצד ומדוע גורמים חיידקים כמו אי. קולי, או סטרפטוקוקוס למשל, שיושבים בדרך כלל באופן נורמלי בגוף, למחלות קשות? 2. כיצד קורה שחיות אשר שותות מים ממקווי מים מזוהמים בחיידקים כמו סלמונלה, אינן מפתחות סימני מחלה כלל? 3. כיצד קורה שעשרים וחמישה אחוזים מבני האדם נושאים את חיידק הליסטריה אבל רק בודדים מתוכם יחלו בליסטריוזיס ושליש מאלה אפילו ימותו? 4. כיצד קורה שוירוס הרפס למשל, יכול להסתתר שנים ארוכות בגוף בלי שמערכת החיסון תשמיד אותו? ומהי הסיבה שהוא מתפרץ לפתע?

שלום גלית, שאלות רבות שאלת כך שאוכל לענות לך עליהן רק בקצרה, ובשטחיות מסוימת: 1. חיידקים רבים שיושבים באברים שונים בגופנו אינם מזיקים לנו בדרך כלל, היות ושם הם הגיעו ל"סטטוס קוו" עם הגוף במהלך אלפי שנים של אבולוציה, אך אם מתאפשר להם להיכנס למערכות גוף אחרות- הם גורמים שם לתחלואה. דוגמא קלאסית לכך הוא אי. קולי היושב "לאלפיו" במעי הגס (בינות לביליונים של חיידקים אחרים) ללא גרימת נזק, אך לאחר חדירה של מספר קטן של חיידקים אלו למערכת השתן, שהיא סטרילית בד"כ, הם יכולים לגרום לזיהום מקומי, ואף לאלח דם. 2. ע"פ אותו עיקרון- חיידקים מסוימים יכולים לגרום נזק אצל בעלי חיים מסוימים (כגון האדם) ולא אצל אחרים שהצליחו להתאים את עצמם, במהלך האבולוציה, לחיות בשלום עם חיידקים אלו. 3. אני לא מסכים עם נכונות המספרים שהבאת בקשר לליסטריה, אך עקרונית ההסבר לשאלה הקודמת נכון בחלקו גם במקרים אלו: בני אדם מסוימים, אולי בגלל מבנה גנטי שונה ואולי בגלל שהם פיתחו חסינות לאחר חשיפה קודמת לחיידק זה, מגלים עמידות בפניו בעוד שאחרים, בעיקר אלו להם יש החלשה של המערכת החיסונית- לרבות נשים בהריון- נוטים יותר לפתח מחלה קשה בעקבות ההדבקות בו. 4.נגיף ההרפס, לאחר חדירתו לגופנו, מצליח ל"התחבא" בתוך תאי מערכת העצבים ה"עמוקים" שלנו, וע"י כך להתחמק מהרס ע"י תאי המערכת החיסונית. בזמן זה הוא אינו בא לידי ביטוי, אך עם החלשה של המערכת החיסונית (למשל עקב הזדקנות או טיפול תרופתי מסוים) מצליח הנגיף לעבור לתאי עצב נוספים, למשל לאילו הסמוכים לעור, ולגרום לתחלואה. מקווה שעניתי על שאלותייך (את לא רוצה ללכת ללמוד רפואה במקרה?) אפי

03/02/2002 | 22:19 | מאת: גלית

תודה רבה על תשובותיך שהוסיפו לי המון וגורמות לי לשאול שאלות נוספות: 1. איך וירוס מתחבא? 2. לוירוס אין אמצעי כמו שוטון שיש לחיידק, כיצד הוא זז? 3. האם יתכן שכמו שאמרת, שוירוס מתעורר כשנפגעת מערכת חיסון, אז אולי צריך לחפש את הבעיה דווקא שם ולא בוירוס? תודה

02/03/2005 | 21:20 | מאת: א.מ.

ערב טוב. הייתי מעוניין לקבל הסבר ומידע כללי על חיידק המורסה: למה הוא עלול לגרום?, האם ניתן לטפל בכך?, עד כמה הוא מדבק? ואם באתי במגע עם אדם הנושא את החיידקת מה אני אמור לעשות?

מנהל פורום מחלות זיהומיות