שינויים קוגנטיביים בהתנהגות

דיון מתוך פורום  גריאטריה

05/05/2012 | 03:16 | מאת: סופי

שלום סבתי (76), גרה לבדה, עצמאית, עובדת בניקיון רוב השבוע, בריאה בכלליות, אך עם רמת המוגלובין מאוד נמוכה (רקע כללי אם רלוונטי). בזמן האחרון החלה לאבד ולשכוח דברים יותר מבאופן רגיל, אך מה שמטריד אותי יותר הוא שהתנהגותה הופכת לפרנואידית ולא מחוברת למציאות כל כך. במהלך החודש האחרון, כל דבר שלא מצאה בביתה, החל מצוואתה וכלה בתמונה משפחתית, באה בטענות לבני המשפחה כי הם גנבו אותם ממנה. כמו כן, נראה שמאבדת מעט הבנה של נורמות התנהגות בסיטואציה נתונה.. (מתבדחת עם סובבים בסיטואציות עצובות, חוזרת על דבריה הרבה מהרגיל וכו) אתמול שכחה את תיקה בבית. לפני שבוע זרקה הסלולרי לפח הזבל "בטעות".. וכן הלאה.. אני מבינה כי דברים אלה נראים פעוטים.. אך המכלול גורם לי לחשש שכן בכלליות היא עצמאית, צלולה, פטפטנית ופעלתנית. מה שאדרבא יכול לגרום לנו לפספס שינוי קונקרטי בהתנהגות. שאלתי היא, בהסתמך על דברים אלה האם יש סיבה לדאגה? או האם מדובר בסימפטומים של הזדקנות גרידא? והיה ומוקדם לקבוע, נוכח הנסיבות, על מה עלינו להיות עם יד על הדופק בהבחנה בשינויי התנהגות נוספים? תודה מראש

06/05/2012 | 23:51 | מאת: אילן שפר

סופי שלום ההתנהגות שאת מתארת אינם "הזדקנות גרידא", את מתארת שינויי התנהגות משמעותיים למדי שמחייבים כבר עכשיו הערכה קוניטיבית ותפקודית של סבתך, רצוי אצל גריאטר, על מנת באמת לקבוע מה הגורם המשוער להתנהגותה זאת. אני לא חושב שכדאי להוסיף ולחכות לשינויים נוספים שיקרו משום שהם בסופו של דבר עלולים לסכן אותה, במיוחד בהתחשב בעובדה שהיא מתגוררת לבד ואני מניח שזה לא ממש אפשרי שתהיו צמודים אליה כל הזמן.

מנהל פורום גריאטריה