התבגרות מהירה וגובה סופי

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

20/12/2022 | 13:58 | מאת: יובל

1) האם התבגרות מהירה, שהתחילה אמנם לאחר גיל 9 בבנים יכולה לפגוע בגובה הסופי? גבהתי בקצב מהיר בגילאים 11-13 ונעצרתי מהר. והאם נהוג להתערב במצבים כאלו? על ידי עיכוב גיל עצמות למשל. 2)ראיתי שכתבת בעבר על הפרשות מיותרת הכליה שיכולה להאיץ גיל עצמות, מעולם לא בדקתי את זה אך אם אכן היתה הפרשת יתר זה משהו שנחשב בריאותי? האם הייתי צריך לשים לב לזה בדיעבד?

1) כן 2) התערבות: לפי קצב גדילה, קצב התקדמות גיל העצמות, קצב ההתבגרות. על בדיאבד אין מה לדבר בלי הכרת כל הנתונים של המטופל

21/12/2022 | 11:00 | מאת: יובל

1)כשאתה אומר כן הכוונה שזה כן פוגע בגובה הסופי ? כי כל המידע מתייחס להתפתחות לפני גיל 9 בבנים כמוקדמת, ולאחר מכן זה תקין לפי מה שכתוב בפורומים. 2) כמובן שזה בדיעבד אבל זה גם לידע הכללי לנערים עתידים במשפחה, וגם אמרת שבעיות ביותרת הכליה הן קודם כל חשובות מבחינה בריאותית לפני הגובה, ולא אובחנתי מאז עם בעיות ביותרת הכליה. מבחינת נתונים בגיל 12 היה לי גיל עצמות 14.5, והפסקתי לגבוה לחלוטין בגיל 14. גדלתי בהתאם לגובה המטרה של הוריי,אני 1.73 לעומת גובה צפוי 1.76 לפי נוסחת החישוב הידועה. בגיל 12 התחלף קול, וכל הסימנים המיניים הופיעו גם בערך בגיל 11-12 שזה נחשב תקין ממה שהבנתי(אחרי גיל 9) אם צריך עוד נתונים אשמח להוסיף, זאת סוגיה שאין עליה מידע כמעט ואשמח להרחבה

1) התבגרות מהירה יכולה לגרום לגובה סופי (בוגר) נמוך יותר מהגובה הצפוי 2) כנראה שלא היה צריך לבדוק אצלך את יותרת הכיליה 3) כנראה שתפיסתך את הגובה הסופי היא מוטעית מיסודההמספר שנותנים של הגובה הסופי הוא חישוב ממוצע של הגובה הסופי . בדרך כלל לא מגלים לאנשים את טווח שגיאת החישוב. 4) בארץ נהוגה שיטה אחת מבין השיטות הנהוגות בעולם א) קריאת גיל עצמות תוך שימוש באטלס צילומי כף יד של גרוילך-פייל גיל העצמות אומר לאיזהאחוז מהגובה הסופי הגיעו ביום הצילום. על כן קרוב מאד ליום הצילום יש למדוד משקל וגובה, אחרת אין לצילום משמעות לשם חישוב. יצרו את האטלס על ידי מעקב אחר ילדים רבים כמעט מהלידה עד סוף הגדילה מדידה וצילום כף יד פעם ב6 עד 12 חודשים וכך נוצר חישוב ממוצע. לכל ילד היו הורים בגובה אחר משקל לידה ואורך לידה אחר ותנאים אחרים והמספרי הגובה הסופי שקיבלו הם ממוצע שיש לו טווח שגיאה טווח השגיאה של החישוב תלוי בגיל בגיל הילדות המוקדמת הטווח יכול להגיע בקלות ל +\- 7-8 ס"מ בגיל הילדות המאוחרת ל +\- 5 ס"מ בגיל ההתבגרות המאוחרת ל+\-3 ס"מ וטווח השגיאה הולך ויורד עם הגיל וההתבגרות. לכן נגישה שלך להפרש בין הגובה שלך לנתוני ההורים מעיד על חוסר מידע מספיק בנושא. במידע שלי באצצעות משפחות מרובות ילדים . לא כל הילדים מגיעים לתחזית הגובה הממוצע. במשפחה אחת עם 12 ילדים האבא 180 ס"מ האם 174 9 ילדים הם בין 178 ל 182 ו3 ילדים הם בין 168 ל 172. מצטער זמני מוגבל להתרחב על נושאים אלה

21/12/2022 | 18:59 | מאת: יובל

שוב תודה על התשובה המפורטת, לגבי הגובה החזוי לפי נוסחה התכוונתי לחיבור הגבהים 179 ו160 והוספת 13 ואז לחלק ב2, יוצא 176. ואז הבנתי שלוקחים 10 סמ לכל כיוון וזה נחשב בטווח הגובה הצפוי. אבל אם לסכם, מניסיונך, נהוג להתערב במקרים בהם אין בעיה ביותרת הכליה וילד בן 11 פשוט גדל 20 סמ בשנה וחצי? קראתי בפורום שדקפפטיל לא מועיל לגובה הסופי, אז עיכוב גיל עצמות זה מה שהיו עושים אילו הייתי פונה לרופא בזמנו?

קראתי בפורום שדקפפטיל לא מועיל לגובה הסופי, אז עיכוב גיל עצמות זה מה שהיו עושים אילו הייתי פונה לרופא בזמנו? תשובה: יתכן מאד שכן

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים