קפיצת בגיל עצמות - שאלה קטנה נוספת

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

27/10/2022 | 07:56 | מאת: דנה

תודה על המענה המפורט 1. איך נקראת בדיקת בלוטת יותרת הכליה שהוזכרה פה בפורום? טסט כזה או אחר. 2. באם תוצאות בדיקות הדם של הילדה יראו על בעיה - האם זה לא ניתן לפתרון? ראיתי שכתבת שאם בדיקות הדם יראו על בעיה היא עשויה להיות נמוכה ממני. האם בעיות מסוג זה הן לא משהו שניתן לפתור על מנת למנוע חוסר מימוש פוטנציאל הגדילה? 3. האם לדעתך העליה במשקל של הילדה היא קיצונית? שוב תודה

27/10/2022 | 08:17 | מאת: דנה

וגם - כבודו כתב שאני מגזימה בחשיבות שאני מייחסת לקפיצה בגיל העצמות. האם העובדה שגיל העצמות שלה עוקף את הגיל הביולוגי ביותר מחצי שנה לא אומרת שיהיה לה בסופו של דבר פחות זמן גדילה וזה עשוי לגרוע מפוטנציאל הגדילה שלה? לפי הגנטיקה אני יודעת שככל הנראה לא נותרו לה הרבה שנים לגדול והיא ממש לא גבוהה לעומת חברותיה כבר עכשיו. תודה רבה שוב

תשובה בגוף השאלות 1. איך נקראת בדיקת בלוטת יותרת הכליה שהוזכרה פה בפורום? טסט כזה או אחר. תשובה: הבדיקה נקראת גם בשם סינאקטן וגם בשם ACTH. בבדיקה מזריקים את החומר סינאקטן ובודקים האם 17 הידרוקסי פרוגסטרון עולה מעל הנורמה המקובלת וחומרים נוספים ובודקים האם הורמון הקורטיזול עולה מספיק 2. באם תוצאות בדיקות הדם של הילדה יראו על בעיה - האם זה לא ניתן לפתרון? ראיתי שכתבת שאם בדיקות הדם יראו על בעיה היא עשויה להיות נמוכה ממני. האם בעיות מסוג זה הן לא משהו שניתן לפתור על מנת למנוע חוסר מימוש פוטנציאל הגדילה? תשובה: אם בגלל פגם ביותרת הכיליה הגורם לעליה מוגברת של 17 מהידרוקסי פרוגסטרון. יותרת הכיליה מיצרת הורמונים המקדמים במהירות את גיל העצמות וגומרים את הגדילה בגיל מוקדם יותר ובגובה נמוך יותר. בפגם כזה הטיפול הוא הידרוקורטיזון באופן קבוע. כאשר נותנים אותו נפסקת ההתקדמות המהירה בגיל העצמות ונמנעת או מוקטנת הפגיעה בגובה הסופי 3. האם לדעתך העליה במשקל של הילדה היא קיצונית? תשובה: פני לאחות\ לרופא בקופת החולים כדי לבדוק את היחס בין קו אחוזון המשקל לקו אחוזון הגובה. זה מראה את המגמה של המשקל לעומת הגובה.

כתבת: " כבודו כתב שאני מגזימה בחשיבות שאני מייחסת לקפיצה בגיל העצמות" פרשת את תשובתי לא נכון. קביעת גיל העצמות אינה מדוייקת . 1) הקביעה נעשית לפי אטלס שרוב התשובות הן בהפרש של שנה לדוגמא: גיל 8, גיל9, גיל 10 וכו'. אין תשובות בחודשים למשל בין גיל 8 ל9. יש שיטות יותר מדוייקות שאינן נהוגות בארץ. בנוסף לכך 2) תחום השגיאה של גיל העצמות יכול להגיע בקלות ל חצי שנה. 3) גיל העצמות אינו תמיד מתאים לגיל בשנים. בבנות בגיל 7 גיל העצמות הנורמלי יכול להיות בין קרוב ל6 לבין קרוב ל8. חשוב קצב התקדמות גיל העצמות. קידום פעם אחת ב 4 חודשים עדיין אינו אומר דבר אולי הוא בתחום השגיאה. אם התער הולך וגדל קיימת בעיה.

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים