הורמון גדילה כשאין חוסר ילד בן 6

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

20/06/2019 | 13:51 | מאת: אביביתו

פרופ צדיק שלום, בני בן השש וחצי, נולד במשקל 2.5 קילו, אבל גדל בקצב איטי במיוחד, וכך התחיל לצבור פער. הוא מתחת לאחוזון 3, ושומר על העקומה שלו בשנים האחרונות. עשינו לו את כל הבדיקות האפשריות, שכולן תקינות כולל תבחין הורמון גדילה - שהוכיח שהגוף מייצר מספיק הורמון. האנדוקרינולוג פיענח את צילום כף היד וזיהה איחור של שנה וחצי בגיל העצמות (הבנתי שזה טוב...) כעת, קצב העלייה שלו הוא 5.5 ס"מ לשנה. מכיוון שהוא לא מדביק את הפער שכבר הצטבר לו, הוחלט לתת הורמון גדילה וזה אושר בוועדת חריגים. אם הוא עולה 5.5 סמ בשנה, מה טווח העלייה עם מתן ההורמון? קראתי באחד המאמרים, שמתן הורמון כשאין חוסר, יכול לתרום עד 5 סמ בכל התקופה. האם זה נכון? ואם כן, אולי לא כדאי להתחיל עכשיו (בגיל 6). כל כך הרבה שנים של זריקות עבור 5 סמ אנחנו מאד חוששים. ומתלבטים מאד. נשמח לעזרה

תגובה בגוף השאלה: 1) בני בן השש וחצי, נולד במשקל 2.5 קילו, תשובה: מידע חלקי תלוי במשך ההריון זה קובע האם היתה הפרעה בגדילה תוך רחמית או שנולד במשקל תקין למשך ההריון . הגדילה בשני המקרים שונה 2) אבל גדל בקצב איטי במיוחד, וכך התחיל לצבור פער. הוא מתחת לאחוזון 3, ושומר על העקומה שלו בשנים האחרונות. תשובה: יש חשיבות לכמה מתחת לאחוזון 3? הרופאים מבטאים זאת בסטיות תקן 3) עשינו לו את כל הבדיקות האפשריות, תשובה: אין דבר כזה קרוב לוודאי שאין רשימה כזו של כל הבדיקות האפשריות. הדבר היחידי שאתם יכולים להגיד הוא שכל הבדיקות שבצעתם תקינינות. כולל תבחין הורמון גדילה - שהוכיח שהגוף מייצר מספיק הורמון. למשל בדקתם ויטמין A? 4) האנדוקרינולוג פיענח את צילום כף היד וזיהה איחור של שנה וחצי בגיל העצמות (הבנתי שזה טוב...) בבנים לפני גיל עצמות 7 לא ניתן לחשב כמה יתרון זה נותן לגובה הסופי. ככל שגיל העצמות צעיר יותר, היתרון גדול יותר 5) כעת, קצב העלייה שלו הוא 5.5 ס"מ לשנה. מכיוון שהוא לא מדביק את הפער שכבר הצטבר לו, הוחלט לתת הורמון גדילה וזה אושר בוועדת חריגים. אם הוא עולה 5.5 סמ בשנה, מה טווח העלייה עם מתן ההורמון? תשובה: צפוי שבשנת הטיפול הראשונה הקצב יעלה לח 7.5-8 סמ לשנה 6) קראתי באחד המאמרים, שמתן הורמון כשאין חוסר, יכול לתרום עד 5 סמ בכל התקופה. האם זה נכון? ואם כן, אולי לא כדאי להתחיל עכשיו (בגיל 6). כל כך הרבה שנים של זריקות עבור 5 סמ תשובה: הטיפול מתחלק לשתי תקופותא) שנתיים ראשונות. בדרך כלל אחוזון הגדילה של הילד עולה לתחום הנורמה והוא גדל יחד עם חבריו ואינו חריג-גם זה רווח. ב) גובה סופי בממוצע 5-5.5 סמ. באירופה אומרים שתוספת כזו אינה מצדיקה את הטיפול. לא נדיר שבסוף הגדילה המטופלים מאוכזבים מהתוצאה הסופית אתם צריכים להגדיר לעצמכם ולרופא מה סיבת ההתלבטות כדי לפתור חלק מהבעיות שניתן לפתור

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים