יותרת המוח/אדיסון- בירור מקיף שעברתי

דיון מתוך פורום  גידולים נוירואנדוקריניים

02/09/2008 | 13:25 | מאת: גיל א.

שלום רב, אני בחור בן 37. קצת רזה משקל 62 גובה 1.78. ירדתי כ 3 קג בשנה. מזה כ 5 שנים התקפי עייפות, כיווצי שרירים וחולשה.יש גם התקפי סחרחורת קלה. בדיקות נוירולוגיות מקיפות לפני 3 שנים יצאו תקינות - EMG בדיקות רופא ו MRI של המוח לשלילת מחלה דמיאלינטיבית מלפני 3 שנים יצא תקין (ללא גודוליניום). נוירולוג וראומטולוג הגיעו למסקנה שמדובר בפיברומיאלגיה ותסמונת עייפות כרונית. יש תקופות שזה מאוד משמעותי ויש תקופות שפחות אבל כל הזמן מפריע. יש לפעמים התקפים שמרגיש שעומד להתעלף ושחלש מאוד וזה חולף אחרי כמה שעות לעתים. בדיקות דם מהשבוע הכל תקין - כימיה, סוכר ( 75 ), סודיום ( 138 ) שקיעה ( 6 ), CRP, ספירת דם, אלקטרופורזה של חלבונים - תקינות. אק"ג תקין. לחץ דם בקופה 120/70. לאור גם ירידה מסוימת בחשק המיני בשנים האחרונות ולאור החולשה בוצעו לי בדיקות TESTOTSTERONE TOTAL - לפני 5 שנים הערכים היו 29, לפני 3 שנים היו 19 אח"כ 15 והשבוע בדיקה חוזרת ערך של 12. ( הנורמה היא 9 עד 29 ) הרופא לא אהב את המגמה של ירידה בטסטוסטרון. בדיקות מהשבוע - FREE ANDROGEN INDEX=59.5 (הנורמה 28-80 ) SHBG=19.5 ( הנורמה 24-180 NMOL ) לאור הירידה בערכי הטסטוסטרון נתן לי אנדוקרינולוג בקופה מספר בדיקות דם מחשש שיש בעיה ביותרת המוח לפי מה שהבנתי. הבדיקות בוצעו בבוקר אחרי 10 שעות צום ושעתיים של ערות ובישיבה. TSH = 1 תקין, T3=5 T4=18 תקין בתוך הנורמה LH=4.7 FSH=2.7 PROLACTIN=109 ANDROSTENEDIONE =3 הנורמה 1-9 לפני חודש CORTISOL = 250הנורמה 140-690 . בדיקה נוספת יום אחר= 270. ברצוני לציין שבבדיקות לפני 4,5 שנים CORTISOL בבוקר היה 600 ו 650 וכעת ערכו ירד משמעותית למרות שזה בוצע בבוקר, שעתיים אחרי קימה והלכתי לקופ"ח כ 2 דקות הליכה ברגל. באותו יום ACTH= 2.70 הנורמה היא 1-10 PMOL/L גם ה ACTH יחסית בערך הנמוך של הנורמה למרות שמדובר בבוקר. בדיקה חוזרת היום קורטיזול = 520 שעה לאחר קימה ולאחר הליכה של 3 דקות ותוצאה של ACTH=5 CROTISOL בשתן 24 שעות = 96 NMOL/L הנורמה 38-208. 1. ברצוני לשאול האם המגמה של ירידה מתמשכת בטסטוסטרון מהקצה העליון לתחתון של הנורמה תוך 5 שנים בגיל צעיר מעידה על בעיה כנראה ביותרת המוח? 2. האם העובדה שהיו תוצאות של קורטיזול וגם ACTH בערכים הנמוכים של הנורמה גם אולי מעידה על בעיה? 3. והאם הממצאים יכולים להסביר את מגמת הירידה בטסטוסטרון ואת התקפי החולשה וכיווצי שרירים ( שהוסברו עד כה כבפירומיאלגיה ועייפות כרונית ) ? או שאולי הכל תקין... 4. האם אני בינתיים עד תום הבירור בסכנה למשבר מסוכן מזה ( קראתי על תופעות של משבר אדרנל במחלות כאלה )? 5. האם הממצאים אומרים שככל הנראה הכל בסדר ואפשר להמשיך בחיי ולהפסיק בבדיקות או האם יש עדות כנראה לבעיה וזה ידרוש המשך בירורים מעמיקים יותר? לאור כל הממצאים מה דעתך רוב הסיכוי מדובר? אשמח לדעתך במיוחד לאור העובדה שהתור הבא עוד כחודשיים וחצי... תודה רבה רבה!

לגיל שלום רב, עברתי בתשומת לב על כל הבירור שהשיתה. כל הבדיקות בסה"כ תקינות, לא רק הבדיקות האנדוקריניות, אלה גם הבדיקות של הסוכר, אלקטרוליטים בדם וכד'. לכן, אני לא חושבת נכון להיום שישנה בעיה היפופיזרית, כולל לא מבחינת רמות הטסטוסטרון. כל הבדיקות לרמת טסטוסטרון הן בגדר התקין, ואפילו שישנה אולי מגמה מסוימת של "ירידה" ברמת הטסטוסטרון, הרמות תקינות לחלוטין, בנוכחות רמות תקינות של LH ו-FSH. אני ממליצה המשיך מעקב רופא המטפל. בברכה, ד"ר גרוזינסקי

03/09/2008 | 08:46 | מאת: גיל א.

תודה רבה על תשובתך! זה מאוד מעודד לגבי הטסטוסטרון. האם העובדה שבגיל 30 הוא היה אצלי 28 בערך העליון של הנורמה בגיל 33 היה 19 35 היה 15 בערך ועכשיו בגיל 37 הוא 11 (הנורמה 9 עד 29 ) לא בכל זאת מעידה על מגמה מסוימת? קראתי שרמות טסטוסטרון בגילאים האלה יכולות לרדת בכ 1 אחוז בשנה וכאן יש ירידה של 60 אחוז! האם ירידה זאת לא יכולה לרמז משהו בכל זאת? כזכור יתר הבדיקות תקינות ו MRI מוח לשלילת מחלה דמיאלינטיבית תקין לפני 3 שנים

מנהל פורום גידולים נוירואנדוקריניים