ילד רגיש עם צפצופים קבוע

דיון מתוך פורום  חיסונים לילדים

06/02/2016 | 18:46 | מאת: רועי

שלום, ככל שאני מתבגר, אני לומד להודות שאין לי מושג והדיס אנפורמציה שאני מקבל ברשת, הוא נוראי. לכן אני מבקש להתייעץ עימך. בני בן קרוב ל-3. אישתי הניקה אותו עד גיל שנה. למרות הנ"ל מגיל 4 חודשים, הוא כל הזמן מקבל בודיקור - חוץ מהסכנות בטיפול בסטרואידים, הילד ירד באחוזוני הגדילה שלה מאוד לצערי ולכאבי. עשינו לו כמובן חיסון נגד שפעת כבר בנוב' האחרון בתקווה שזה יעזור. בשבוע האחרון התחילה לו שוב דלקת גרון (PNEUMONIA, ORGANISM UNSPECIFIED) שהחמירה לדלקת ריאות. רציתי לשאול, כדי ללמוד להבא (לחורף הבא) וגם לילדים הבאים שלנו: האם החיסון נגד RSV היה מונע את כל הסבל שהילד עובר? אם התשובה שלילי, איך כן ניתן לחסן אותו להוריד את האלימות של הנגיפים בגרון ובריאות? תודה

רועי שלום, אני חש את מצוקתך, ולכן אנסה לעשות מעט סדר בדברים. מתיאורך אני מבין כי מדובר בילד עם נטיה למחלת ריאות חסימתית (HYPER REACTIVE AIRWAYS DISEASE), אשר נדרש בין היתר לטיפול מונע קבוע באינהלציות בודיקורט. במקביל קיים כשל שגשוגי (FAILURE TO THRIVE). מדבריך אני למד כי הילד לקה שוב באירוע צפצופים אשר התדרדר למצב של דלקת ריאות. איני יודע איזה בירור עשיתם בנושא, ולכן אתייחס לנושא כפשוטו. בצדק רב חיסנתם את בנכם לשפעת, מאחר ויש לו מחלת רקע החושפת אותו לסיבוכי המחלה, אשר אני מקווה כי נחסכו ממנו. חיסון ה-RSV, הינו חיסון סביל (כלומר מתן נוגדנים מוכנים, אשר אינם יוצרים תגובה או זיכרון חיסוניים בגוף), והוא מיועד כנגד וירוס ספציפי בשם זה. אנו נדבקים מדי שנה בוירוס זה, אך מחלה משמעותית, המכונה ברונכיוליטיס, קורה בד"כ רק עד גיל שנה. בצורה חמורה במיוחד לוקים אוכלוסית הפגים וחולי לב-ריאה כרוניים. משום כך מחוסנים רק אוכלוסיות הסיכון, בד"כ עד גיל שנה, ובאופן חריג עד גיל שנתיים בלבד. בעניין זה איני חושב כי חיסון בנך היה בהכרח מועיל למניעת מחלותיו החוזרות, שכן וירוסים נשימתיים רבים מאד יש בעולם, ונגד רובם אין לנו חיסון. במאמר מוסגר ובזהירות רבה, מאחר ואין זה תחום התמחותי, אני מוסיף כי ישנם טיפולים מונעים אחרים מלבד בודיקורט אשר אינם מבוססים על סטרואידים. יתר על כן, השילוב של מחלות ריאה חוזרות וכשל שגשוגי מחייבים בירור נוסף לשלילת מחלות רקע מסוימות. אני מציע לכם להיוועץ ברופא הילדים ו/או ברופא ריאות-ילדים בעניין. בברכה,

מנהל פורום חיסונים לילדים