כמה שאלות בסיסיות על חיסוני ילדים

דיון מתוך פורום  חיסונים לילדים

10/07/2015 | 00:26 | מאת: עינת

1. מהם החיסונים היעילים ביותר (מעל 90% הגנה) ומהם החיסונים הגרועים ביותר (פחות מ 80% הגנה)? 2. מהם החיסונים עם הכי הרבה תופעות לוואי קשות ומהם החיסונים עם הכי פחות תופעות לוואי קשות? 3. באילו חיסונים יש אדג'ובנטים, מהם האדג'ובנטים, והאם הם מחריפים תופעות לוואי? 4. באילו חיסונים יש היום כספית כחומר משמר? 5. האם יעילות החיסונים שווה בילדים ובילדות? כלומר, אם נחסן בנים ובנות בני אותו גיל בחיסון מסויים, מי מהם יפתח תגובה חיסונית חזקה יותר?

עינת שלום, ככלל רוב החיסונים - בהנחה וניתנים לפי הלוח הנכון (כלומר בגיל ובטווחי הזמן הנכונים), ובתנאי שרוב האוכלוסיה מתחסנת כנגד המחלות הספציפיות (כלומר נשמרת גם חיסוניות העדר), ושמדובר באוכלוסיה בעלת מערכת חיסון בריאה - מגיעים לאחוז כיסוי סביב ה-95%. יוצאי דופן הינם חיסון השעלת, וחיסון ה-BCG (כנגד שחפת, אשר לא ניתן בצורה שגרתית). יש לקחת בחשבון שלעתים החיסוניות יורדת עם השנים מעת החיסון, ונדרשות מנות דחף - אם הדבר רלבנטי - כדי לשמר את אחוז הכיסוי. כמו כל תרופה, גם לחיסונים עלולות להיות תופעות לואי, אך רובן קלות: חום, כאב, חום ונפיחות מקומיים וכדומה. תופעות לואי קשות יותר נדירות יחסית. למשל: התפשלות מעיים בעקבות חיסון הרוטהוירוס, דלקת מח לאחר חיסון חצבת (בתדירות של 1:1,000,000) וכדומה. יוצאת דופן היא תגובה אנפילקטית לאחר חיסון המכיל חומר ספציפי, אשר תדירותה משתנה ומקורה בתכונה גנטית של המחוסן. אדג'ובנטים הינם חומרים המוצמדים לחומר הגורם לחיסוניות כנגד המחלה וע"י הצמדה זו התגובה החיסונית מתחזקת במנגנונים שונים. חשוב לציין שלא נוצרים נוגדנים כנגד האדג'ובנט עצמו. משתמשים כיום בעיקר במלחי אלומיניום ובשמן פרפין. לא ידוע כי נוכחותם מחריפה את תופעת הלואי. כספית (או תולדה שלה, טיומרסל) שומשה בעבר בתעשיית החיסונים. כיום אף חיסון תיקני אינו מכיל חומר זה, למעט החיסון המומת לשפעת. יש לציין כי כמות הכספית הנספגת כתוצאה מאכילת דג אחד עולה עשרת מונים על זו הנספגת בשל חיסונים. אף כי באוכלוסיות מסויימות ההורים מעדיפים לחסן בנים/בנות דוקא, איני מכיר עבודות המראות על תגובתיות טובה יותר לבנים או בנות בעקבות חיסון. יתר פרטים תוכלי לפנות לאתר www.chisunim.co.il בברכה,

20/07/2015 | 19:37 | מאת: לעינת, שאלה 5

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25720438

שלום, תודה על הבאת המאמר. מאמר זה שנוי מאד במחלוקת, כיון שהוא מסוג REVIEW המאחד מסקנות של מאמרים שלאו דוקא בדקו עיניין זה ספציפית. יש להדגיש, כי המאמר מדיין את ההבדלים בין המינים באוכלוסיה הבוגרת (ומשער כי ההבדל נעוץ ברמות הורמוני המין השונים), ולא באוכלוסית הילדים, (שם רמות הורמונים אלה דומה בין בנים לבנות, ונושא זה באוכלוסיה בגילאים אלה לא נדון כלל). בברכה,

מנהל פורום חיסונים לילדים