דלקות אוזניים חוזרות בתינוק

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון ילדים

20/01/2008 | 23:52 | מאת: קרן

שלום רב, בני בן חצי שנה , בגיל 4 חודשים אולי אפילו קצת לפני, סבל לראשונה מדלקת אוזן תיכונה חריפה באוזן ימין - כך הגדירה רופאת א.א.ג - בוצע לו ניקור שהיה פעולה טראומתית מאוד עבורי ועבורו - היה לי מאוד קשה לראות את התינוק הרך שלי סובל כל כך , אך הוסבר לי שכך עדיף על פני הסיכון שהדלקת חלילה תגיע למוח , כיום לאחר שקראתי על הנושא הבנתי שלא תמיד נוהגים כך ... חשבתי שהנושא הכאוב מאחורינו , הקפדתי לשמור עליו שלא יצטנן כמה שאפשר אך לצערי הרב זה לא הסתיים בזה. לפני כחודש ימים החל לגלות חוסר שקט שהיה מלווה בחוסר תיאבון , בעקבות העבר והחשש מדלקת חוזרת לקחתי אותו שוב לרופאת ילדים (מחליפה) שאבחנה אודם וכנראה התחלה של דלקת ונתנה שוב טיפול אנטיביוטי לשבוע . חששתי לתת לו שוב אנטיביוטיקה כשבכלל עוד לא אובחנה דלקת לכן הלכתי לא.א.ג שהיינו אצלה קודם . היא לא ראתה דלקת אך בכל זאת המליצה על אנטיביוטיקה בשל ההסטורייה ולמניעה של דלקת קשה יותר. בלב כבד נתתי לו שוב טיפול של שבוע (שהסתיים לפני כשבועיים) . לפני שבוע הילד צרח בלילה וכשלקחתי אותו לרופאת המשפחה שוב , היא אבחנה - דלקת חריפה באוזן התיכונה (הפעם באוזן שמאל) ורשמה שוב אנטיביוטיקה מוקסיוויט הפעם במינון גבוה יותר . אני מצטערת מראש על כמות השאלות , אך אני מאוד מודאגת לכן אשמח אם תוכל לענות לי עליהן. 1. מתי מבצעים ניקור בעור התוף בתינוק ? והאם זו השיטה הנהוגה בד"כ תינוקות? 2. האם נותנים אנטיביוטיקה למניעה? בשלב שעוד לא רואים דלקת ? האם אנט' בכלל מונעת דלקת ??? (כי במקרה של הבן שלי הוכח שהיא לא מנעה ופשוט פוצצו אותו באנטיביוטיקה ואני מרגישה שלחינם ונורא נורא פוחדת מההשלכות של התרופה הזו על תינוק כ"כ קטן ). 3. האם המינון שניתן לו כיום לא גבוה מידי (3.5 מ"ג 3 פעמים ביום ל-10 ימים) ??? הוא שוקל 5.700 ,נולד במשקל: 2.350 ונמצא מתחת לאחוזון 3 (שגם הנושא הזה מאוד מטריד אותי ויחד עם דלקות האוזניים הלא נגמרות המשקל שלו בירידה ואנחנו מאוד לחוצים) 4. הרופאת משפחה המליצה על אנטיביוטיקה קלה מונעת לתקופה ארוכה אחרי שיחלים . האם כך נהוג בד"כ? מה יכולות להיות ההשפעות של האנט' הנ"ל על התינוק? והאם אין דרך אחרת ? 5. האם יכולות להיות לדלקות הנ"ל השפעות על התפתחות הילד או על השמיעה ? אגב- אני יודעת שאתה רופא קונבנציונלי אך קראתי רבות על טיפול אלטרנטיבי - טבעי שיש אומרים שיש לו אחוזי הצלחה מרובים . ואני מרגישה שאם במקרה של הבן שלי האנטיביוטיקה הוכחה כלא עוזרת אז אין לי מה להפסיד (אולי יש מה להפסיד בכמות האנטיביוטיקה המרובה ). ידוע לך משהו על טיפולים מסוג כזה? שוב אני מצטערת על "מבול " השאלות , בגלל שמדובר בתינוק קטן שגם אכלן גרוע ונמצא באחוזון נמוך (עם או בלי קשר למחלות) אני מאוד חוששת מההשלכות של כל זה על ההתפתחות העתידית שלו. תודה מראש, האמא המודאגת מאוד.

21/01/2008 | 07:01 | מאת: ד"ר עדי בירון

דלקת אוזניים אכן יכולה להיות טראומטית לתינוק וועוד יותר - להוריו. באשר לשאלותיך: לניקור התופית מספר מטרות: ראשית, המוגלה מאחורי התופית מותחת אותה, מה שמאוד מכאיב. הניקור גורם לשחרור המתח מהתופית ולהקלה מיידית בכאב. שנית, מוגלה היא ערוב של תאי דם לבנים (מכאן צבעה) ומזהם (חיידק, נגיף וכו'). ניתן לאסוף את המוגלה לתרבית וע"י כך לזהות את המזהם ולהתאים לו אנטיביוטיקה. המהלך הטיבעי של המחלה (ללא טיפול או התערבות רפואית) הוא פעמים רבות לחץ המוגלה על התופית עד לקריעתה עם תחילה של הפרשה מהאוזן. ע"י כך כמות המזהם באוזן קטינה, ולגוף קל יותר להשתלט על המחלה. כאשר במקום קרע ספונטני, שיכול להיות בכל מיני כיוונים, מבוצע חתך מבוקר, ישר ואחיד של התופית, הסיכוי לאי התאחות או הצטלקות שלה לאחר ההחלמה מהדלקת יורד. השיטה מקובלת אצל כל רופאי אאג, אך התזמון שלה עשוי להשתנות. חלקנו ינקר תופית בשלב מוקדם יותר, וחלקנו ימתין לשלב מאוחר. כאן בא לידי ביטוי ניסיונו של הרופא. ברצוני לציין כי למרות שלניקור תופית יש סיבוכים המצויינים בספרות הרפואית, הם נדירים מאוד. באשר לטיפול אנטיביוטי: המינון היומי נקבע על פי משקל הילד ולכל תרופה מינון ידוע ומקובל (מיליגרם תרופה כפול קילוגרם משקל ילד). לפי קצב פירוק התרופה בגוף נקבע כל כמה זמן יש לתת את התרופה, וזאת על מנת לשמור על רמה קבועה ככל שניתן של התרופה בדם. מינון נמוך יותר או תדירות מתן נמוכה מזו שנקבעה (למשל הורה שהחליט שמספיק לתת לילד מוקסיפן רק פעמיים ביום) לא רק שאינו עוזר, אלא אף מזיק, משום שהחיידק נחשף לאנטיביוטיקה, אך לא מת ממנה, ולכן יכול לפתח עמידות. טיפול אנטיביוטי מניעתי, כשמו כן הוא. מטרתו היא למנוע מחלה ולא לטפל במחלה שכבר קיימת, ולכן הוא ניתן לילד הנמצא בסיכון גבוה לחלות, אך אינו חולה כאשר היא ניתנת. במקרים רבים (אך לא תמיד) התרגיל עובד והילד יוצא מרצף של זיהומים חוזרים. במקרה של דלקות אוזניים, השנות הדלקות לאחר תום הטיפול המניעתי, או זיהום שהתפתח תוך כדי הטיפול מסמנים את כשלון השיטה וצורך בטיפול אחר, בד"כ ניתוחי. ספציפית לגבי אנטיביוטיקה ממשפחת הפניצילין (מוקסיפן,מוקסיוויט רפפן וכו'), בלי להכנס יותר מדי למיקרוביולוגיה, פניצילין פוגע בדופן התא של החיידק וכך הורג אותו. לתא האנושי אין בכלל דופן ולכן הוא לא נפגע. השפעת הפניצילין על אדם שאינו רגיש לתרופה היא מועטה ביותר. באשר לשאלתך על האפשרות לנזק שמיעתי, ברפואה הכל ייתכן, השאלה היא רק מה הסיכויים לכך. במקרה של דלקת אוזניים חוזרת, רובם הגדול מאד של הילדים מבריאים לחלוטין. כדאי להקפיד לטפל בילד לפי ההנחיות ועל פי רוב הדברים מסתדרים. אם טיפול אנטיביוטי אחד לא עזר ניתן לעבור לאחר, עם מתן דרך הפה לא עזר ניתן לעבור למתן דרך השריר (בזריקה) או דרך הוריד (באינפוזיה) שהם יעילים יותר (אך יותר מסורבלים ולא נעימים), ובלית ברירה אפשר גם לנתח - מדובר בד"כ בפרוצדורות ניתוחיות קטנות וקצרות. טיפול לא קונבנציונלי הוא בהגדרתו טיפול שיעילותו לא הוכחה במחקרים מדעיים, היות שברגע שהטיפול הוכח כיעיל הוא הופך לקונבנציונלי. אין זה אומר שהטיפול לא עובד, אלא רק שלא הוכח שהוא עובד. יש לזכור כי קל יותר להיות שרלטן בתחום בו אין חובת הוכחה על יעילות הטיפול. אינני מתנגד לטיפול מעין זה *ב נ ו ס ף* לטיפול קונבנציונלי. ראיתי כבר לא מעט נזקים שנגרמו לילדים עקב מניעת טיפול הולם תוך המתנה לתוצאות טיפול חלופי שלא הגיעו.

21/01/2008 | 15:27 | מאת: קרן

ד"ר בירון אני מודה לך מקרב לב על התשובה המפורטת והמרגיעה . רק אם אפשר קצת שאלות נוספות. (אני מכינה את עצמי לבאות ,אני לא אוהבת להיות פסימית אך נראה לי שמתחיל לנו רומן לא נחמד עם הדלקות האלה....) 1. אני שואלת שוב לגבי מקרה שרואים רק אודם באוזן ללא דלקת - האם במקרים של עבר עם דלקות בד"כ כן נותנים אנטיביוטיקה במקרה כזה של אודם ? והאם אנטיביוטיקה רגילה במקרה כזה (לא המניעתית) יכולה למנוע את הופעת הדלקת ? כי הבן שלי קיבל אנטיביוטיקה למניעת הדלקת העתידית וזה לא עזר והדלקת היגיעה שבועיים אחרי . אני צריכה להסיק מכך שאנטיביוטיקה הנ"ל לא יעילה במקרה שלו או שרק לא מונעת הופעת דלקת עתידית ? (ואם לא מונעת בשביל מה ניתנה מלכתחילה ע"י הא.א.ג....) 2. אתה אומר שהמינון המקובל הוא 1 מ"ג כפול משקל הילד , זה הכמות ליום ? כי הוא שוקל 5.700 וקיבל 3.5 מ"ג 3 פעמים ביום ל-10 ימים .לפי הבנתי זה כמות לילד ששוקל בערך 10 קילו לא 6 ... האם הבנתי נכון ? 3. לגבי הניקור , האם כל פעם שיש דלקת חריפה יש לשקול ניקור ? כי הפעם לא הגענו בכלל ל-אאג רק הרופאת ילדים נתנה אנטיביוטיקה.... לגבי הטיפול האלטרנטיבי , ברור שלא אקח סיכון ואם אעשה זאת זה יהיה במקביל לטיפול הקונבנציונלי, בתקווה לתוצאות טובות. שוב תודה רבה על ההבנה והעזרה. המשך יום נעים.

מנהל פורום אף אוזן גרון ילדים