ילד חסר מיומנויות חברתיות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים

29/06/2008 | 07:40 | מאת: נועה

יש לי ילד בן שבע וחצי, עולה לכתה ב', מתחילת השנה כמעט ולא רכש חברים. בהפסקות שיחק בדרך כלל עם החונכים מכיתות גבוהות יותר שהגיעו אליו כמעט כל השנה בגלל שהוא ילד מאד מתוק ומושך תשומת לב. עכשיו לקראת סוף השנה זה התחיל להפריע לו והוא מתחיל להרגיש בודד בשבוע שעבר שמסיבת סיום של סוף השנה שהתקיימה באתר של מגלשות ומתנפחים שמתי לב ששמונים אחוז ואפילו יותר מהזמן הוא משחק לבד, הילדים האחרים שבתחילת השנה רצו בחברתו כבר מצאו להם חברים אחרים ומקובצים בקבוצות משלהם וכמובן שזה מאד חרה לי. גם שהוא משחק עם ילדים אחרים הוא תמיד אוהב להיות לבד למשל אם משחקים תופסת או מחבואים הוא תמיד רוצה להיות נגד כולם ולא אוהב להתחבר למישהו אחר פשוט אין לו את זה. מדובר על ילד מאד חייכן ושמח, לא ביישן בכלל בעל כושר דרמטי וחוש הומור יוצא דופן, ילד מאד ילדותי ונאיבי שפשוט אין לו מיומנויות חברתיות כמו לשאר הילדים. אחר הצהריים אני משתדלת שיזום ויזמין אליו חברים ואכן באים אליו, לפעמים גם יותר מחבר אחד יש לו גם אח שקטן ממנו בשנה (מאומץ) ואז הם משחקים בקבוצה בחצר ואני חושבת שזה עוזר לו . עכשיו לקראת החופש הגדול אני מאד רוצה לעבוד איתו על הנושא הזה ולנסות לשפר את המיומנויות החברתיות שלו, השאלה היא איך אני עושה את זה האם את סבורה שכמה שהוא יבלה יותר בחברת ילדים בני גילו זה ישפר את הבעיה או שאולי יש לך רעיונות נוספים. רכשתי את הספר שלך וקראתי אותו בעיון אבל לא מצאתי בו מענה לבעיה הספציפית שלו. אשמח מאד לקבל רעיונות נוספים , אני פתוחה להכל. בתודה מראש אמא מתוסכלת.

30/06/2008 | 05:36 | מאת: חלי ברק-שטיין

נועה, אני בהחלט חושבת שמפגשים תכופים עם ילדים יכולים לעזור את יכולה קצת לתווך, כלומר לארגן ולכוון במשחק, לדאוג שתהיה אינטראקציה בין הילדים. לעוד משחקים של שיתוף פעולה את גם יכולה לדבר איתו, לא לנתח או להאשים אותו, אלא לנסות לתרגל איתו מיומנוות, למשל לשחק ביחד עם ילדים אחרים. כך תראי התקדמות. האם קראת את ספרי 'תקשיבו לי רגע', יש לי גם מאמר בנושא באתר שלי. נסי בדרך המומלצת בקיץ, וגם בשנה הבאה היי מודעת ועם יד על הדופק, פעלי בשיתוף פעולה עם המורה שתשלב אותו בקבוצות עבודה עם ילדים אחרים אם תרגישי שזה לא מספיק, את יכולה לפנות ליעוץ מקצועי ובכל מקרה, זכרי שיש ילדים שהם אינדיוידואליסטים מטבעם, יותר מאחרים. צריך להקשיב למצוקה שלו, ולקדם אותו שישתלב במידה שמתאימה לו. אשמח להתעדכן חלי

30/06/2008 | 09:29 | מאת: נועה

קודם כל תודה על תשובתך, כשמבקרים אותו חברים וזה קורה לעיתים מאד קרובות אני אף פעם לא יודעת אם עלי להתערב או לא, לדוגמא כאשר הם משחקים יחד כפי שציינתי הוא תמיד רוצה להיות לבד נגד כולם, האם גם בנקודה זו עלי להתערב, ממש להכנס להם לתוך המשחק ולשנות את כללי המשחק. אם אני למשל רואה שבמהלך משחק הוא משחק לבד ולא משתף פעולה אני מעירה לו ואומרת לו אתה הזמנת חבר אז כדאי שתשחק איתו אחרת הוא יעלב ולא יהיה לו נעים ואז הוא מיד מצטרף לחברים ולאחיו. יש לציין שחל שיפור בתפקוד החברתי שלו כי בעבר הוא בכלל לא היה מעוניין לשחק עם אחרים ועכשיו הוא משתפר מיום ליום אבל עדין הדרך ארוכה. אני בעד ילדים אינדיווידואליסטים, כל זמן שהם לא בודדים והחשש שלי הכי גדול הוא שהבדידות שלו תיתפס על ידי ילדים אחרים כחולשה והוא יהפוך למוקד להצקות וכו'. הרעיון עם שיתוף פעולה עם המורה נהדר אדבר איתה שוב לקראת שנה הבאה אולי יש לך רעיונות נוספים כמו למשל להעביר אותו מידי פעם מקום ליד ילד זה או אחר על מנת שיחשף ליותר ילדים, ביקשתי ממנה גם שתיתן לו יותר במה ותדרבן אותו להשתתף יותר בשיעורים וכו' בקיצור, אני פתוחה לרעיונות ולשינוס מתניים אעשה הכל על מנת לקדמו גם אם זה כרוך בפניה לעזרה מקצועית שלפי הבנתי התכוונת לפסיכולוג. שוב תודה על עזרתך.

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים