אח חדש לתינוקת בת שנה וארבע חודשים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים

23/09/2007 | 10:20 | מאת: מרינה

שלום הילדה שלי כאמור בת שנה וארבע חודשים בעוד ארבע חודשים (כשהיא תהיה בת שנה ושמונה) יגיע ב"ה אח קטן. האם יש צורך הכנה כלשהיא בגיל הזה? האם יש צורך להסביר? כיצד? והאם בכלל הילדה מסוגלת להבין את ההריון? במידה וכן- האם צריך להסביר כבר כעת- כשהתחילו לראות אצל בטן או שהיא לא תזכור מעכשיו ועד הלידה? בנוסף- מהן הסכנות של "לקבל אח" בגיל כזה צעיר (קנאה וכו)? כיצד להערך? אשמח לתשובה מפורטת ו/או הפניה לחומר קריאה בברכה, מרינה

24/09/2007 | 16:23 | מאת: חלי ברק-שטיין

מרינה, ראשית מזל טוב לקראת הלידה הצפויה. שיעבור הריון קל, ולידה מוצלחת. לגבי בתך- יש טעם בהכנה אך מותאמת לגילה. היא לא יכולה להבין משמעויות, מה זה אומר שיהיה לה עוד אח, או לקלוט את השינויים שיהיו בעתיד כשיהיה לה אח. היא היום בעולם שרובו קשור לחושים (מה שהיא רואה ומרגישה) וקשור להווה הקונקרטי, מה שקורה סביבה כרגע. לדעתי, רצוי שתדברי איתה על מה שהיא רואה ממש, שהבטן גדלה, ושיהיה לנו אח חדש עוד מעט. גם אם תגידי את הדברים כמו מנטרה, בלי שהיא מבינה במדויק, זה ישיג אפקט מצטבר שהיא שומעת את המילים ומתרגלת אליהם. אם את קוראת לה סיפור ויש שם התיחסות לאח קטן, או לגור שנולד- זה גם מתקשר לנושא, גם אם לא באופן ישיר. את לא צריכה להתיחס להריון כל הזמן, רק מידי פעם. רוב הזמן תני לבתך לחיות את חייה כרגיל. כמובן, שאם היא מתיחסת, נוגעת בבטן למשל, חשוב להגיב אליה ולהסביר. בדרך הזו שתתיחסי להריון בצורה רציפה זה לא יהיה ענין של 'לזכור עד הלידה' אלא שההריון והאח המגיע יהפכו להיות לה משהו מוכר שהיא מתרגלת אליו. ושוב, רק במילים. כשהאח יוולד היא תתרגל לרעיון בהדרגה. שאלת על השפעות הלידה עליה- כמובן שיהיו, תלוי כמובן באופי שלה ובקשר שלה איתך. קשה לנבא אבל תלוי עד כמה היא רגישה לשינויים, עד כמה היא צמודה אליך ואיך היא מגיבה לפרידות ממך, ולאחרים שסביבך. היא תגיב למה שהיא תרגיש שקורה סביבה. היא צעירה, והגיל שלה לא נחשב בעייתי במיוחד להולדת אח חדש. למרות ששוב, אין כאן ניבוי מלא, לא לטוב ולא לרע. אני הייתי ממליצה לך להיות רגישה לתגובות שלה, אבל לא לפתח חרדה או נבואה שתגשים את עצמה שיהיו בעיות. לאוו דווקא. יהיה שינוי ואולי קצת נסיגה או קושי שלה. אבל רוב הילדים מסתגלים היטב, ולא סובלים מהולדת האח. צריך כמובן בהמשך לבנות סדר יום שמתיחס גם אליה, שלא יהיה לה הפסד גדול מידי מהולדת האח. אם את רוצה לקרא עוד בנושא אז בספרי 'תקשיבו לי רגע! שאלות של הורים- תשובות של ילדים', הוצאת אח, יש התיחסות לנושא של הולדת אח חדש. ולסיום, אני מזכירה לך שאת לא עושה לה עוול בהולדת האח. זה תהליך טבעי וחשוב למשפחה. ואם את שלמה עם השינוי, ובעלך וכל המשפחה- זה יעבור בטוב גם לילדה. שיהיה לכם בהצלחה, אני כאן אם יש עוד שאלות בנושא,חלי

25/09/2007 | 12:51 | מאת: מרינה

תודה רבה על תשובתך המפורטת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים