גירושים ומוות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים

05/08/2008 | 14:28 | מאת: שירה

יש לי בן בגיל 4 ו-7 חודשים מאוד נבון וחכם. הוא כל הזמן שואל שאלות על המוות. הוא שאל אם גם אנחנו נמות וגם הוא ועניתי כן אבל עוד מלא זמן כשנהיה מאוד מאוד זקנים והעברתי נושא. מדי פעם עולות לו דמעות בעיניים והוא אומר שהוא לא רוצה למות ושאם הוא ימות שניקח אותו לרופא מה לענות לו? לא אמרתי לו שלא מזמינים רופא למי שמת אמרתי בסדר ומייד אמרתי שזה עוד מלא זמן ושלא יחשוב על זה כי הוא ילד. ושאלה שנייה - יש לו חבר שהוריו גרושים והוא אף פעם לא ראה את אביו והוא שאל אם אבא שלו נפטר כי הוא לא ראה אותו אז עניתי שיש לו אבא ושהוריו פרודים ולא פירטתי והוא גם לא שאל. אם הנושא יעלה שוב האם להסביר לו? אני לא רוצה להוסיף לו שיתחיל לבכות בנוסף על המוות ויגיד לי שהוא לא רוצה שאני ובעלי נפרד - הוא ילד רגיש יום אחד שרתי לו את "אמא הו אמא חבקיני חזק ולעולם לא ניפרד" והוא בכה וביקש שלא אפרד ממנו. תודה

06/08/2008 | 02:50 | מאת: חלי ברק-שטיין

שירה, בנך ילד רגיש, והחוכמה שלו גורמת לו לחשוב על דברים שמבחינה רגשית קשה לו להתמודד איתם כמו מוות וגירושין. זה חלק מהמחיר של חוכמה. את אמורה לענות לו, כפי שענית, ולהוסיף משפטי בטחון מרגיעים, שהכל בסדר, ושאתם תדאגו לו. אני מפרטת הרבה על תפיסת המוות של ילדים בספרי 'בגובה העיניים' ועל גירושין בפרק בנושא בספרי 'תקשיבו לי רגע'. את יכולה לעיין שם כדי להבין מעט יותר על המחשבות שלו. אבל באופן כללי, אל תחששי לו, הוא רגיש אבל מגיב טוב לתשובות אמינות ולהרגעה. כשתבוא שאלה או מצוקה, טפלי בה מקומית ותמשיכו הלאה בהצלחה חלי

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים