מחלת נפש והפרעה נפשית

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

13/09/2007 | 22:24 | מאת: לירן

ד"ר שלום, מה ההבדל בין מחלת נפש להפרעה נפשית?תוכל להביא דוגמאות למספר הפרעות נפשיות שאינן מוגדרות כמחלות?

14/09/2007 | 09:32 | מאת: ד"ר עופר שמגר

לירן שלום, ההבדל בין מחלה להפרעה הוא סמנטי, וחסר משמעות אמיתית. ההחלטה האם לקרוא לבעיה כלשהי "מחלה" או "הפרעה" היא בעיקרה חברתית ואין לה הגיון רפואי. אם נלך למקור האנגלי, דוקא הפרעה disorder היתה אמורה לייצג בעיה בה הסדר order של הדברים נפגם, משהו שאפשר "לראות בעין" את הבעיה. לעומתה מחלה disease מרמזת יותר על חוסר נוחות סובייקטיבית: dis- ease. והנה בניגוד לזה, אנו מכנים בעיות קשות בשם מחלה, ובעיות קלות בשם הפרעה. יש שטוענים שמיכיוון שכל הבעיות בפסיכיאטריה הן ללא ביסוס אנטומי ברור, לכן כולן נקראות "הפרעה". אני לא מקבל את הטענה הזו, כי למשל קוצר ראיה גם נחשבת "הפרעה" ושם הליקוי האנטומי ברור מאד. בשפת העם "מחלת נפש" הכוונה היא בד"כ למחלות פסיכוטיות, כמו סכיזופרניה. שאר הבעיות בפסיכיאטריה מכונות בד"כ "הפרעות". כאמור- אין לזה שום בסיס הגיוני ברור, ובודאי לא חוקים "רפואיים".

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה