שוק חשמלי

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

21/01/2008 | 11:46 | מאת: משה

שלום רב . במשפחתי - חולה הסובל מדיכאון קשה שניסה כבר את כל התרופות . כיום מצבו מיוצב ברמת תפקוד נמוכה . הרופא המטפל הציע טיפול בשוק חשמלי . התלבטות המשפחה נובעת מ- : מחד : שומעים פציינטים המעידים כי לאחר הטיפול התעוררו מסיוט ושבו לחיים . מאידך : ישנם גם סיפורים אחרים, של חולים שהשוק החשמלי הזיק להם . כמו כן , אם אמצעי זה הוא כל כך יעיל מדוע אין עושים בו שימוש בחולים רבים יותר שתרופות אינן מועילות להם ( מה גם ומבחינה כספית עלות הטיפול בשוק חשמלי הינה זולה יותר מטיפול רב שנתי בתרופות יקרות )? בתודה .

21/01/2008 | 23:50 | מאת: ד"ר עופר שמגר

משה שלום, אינני מכיר סיפורים על נזקים של ממש עקב טיפול בנזעי חשמל (זה השם הנכון ל"שוק חשמלי"), ויש לי נסיון עשיר בטיפול באמצעי זה. ה"נזק" היחידי הוא הפרעות קלות בזכרון לטווח קצר שחולפות עם הזמן. ההפרעות מתבטאות, למשל, בקושי לזכור היכן הנחתי את הסלולרי, מה רציתי לעשות בצהרים או משהו חשוב שרציתי לומר לאישתי כשתבוא וכשהיא מגיעה- אז פתאום הזכרון הזה נעלם. זה די דומה למה שיש לרובינו בזמן עייפות או מתח. וכאמור- זה חולף תוך מספר שבועות. אם כן- למה לא משתמשים בכך יותר? ראשית, זה כן טיפול יקר. לא החשמל עצמו, אבל כל טיפול דורש התגייסות של צוות רב מקצועי- פסיכיאטר, מרדים ושתי אחיות, כולל בדיקות מקדימות, אחזקת ציוד הרדמה מלא וכו'. כמו כן בד"כ זה דורש אישפוז. כל הדברים הללו עולים כסף. והרבה... שנית, הטיפול יעיל רק בזמן שנותנים אותו ואחרי שבועות ספורים השפעתו פגה, כך שבכל מקרה צריך להמשיך עם טיפול תרופתי. מסיבה זו מעדיפים לנסות להתאים מראש טיפול תרופתי שגם יחזיק הלאה, מאשר לתת נזעי חשמל ולאחר מכן להתאים תרופה. ולבסוף- קיימת רתיעה פסיכולוגית רבה אצל רוב האנשים מהטיפול, בין השאר עקב מיתוסים איומים שחוללו סרטים כמו "קן הקוקיה" בו ניתן טיפול כזה ללא הרדמה (שזה בערך כמו לעשות ניתוח בטן ללא הרדמה...). רוב האנשים לא מודעים לכך שכיום זהו טיפול קצר, פשוט, בטוח ומאד מאד יעיל. בטח יותר יעיל מכל התרופות הקיימות כיום. אם בן-משפחה שלי היה נמצא בדיכאון עמוק ללא תגובה לתרופות הייתי ממליץ לו על נזעי חשמל ללא כל היסוס. בהצלחה!

22/01/2008 | 06:15 | מאת: משה

לד"ר שמגר תודה על תשובתך המאירה הנושא . משה .

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה