מאניה דיפרסיה- סרדולקט ותופעות לוואי

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

21/10/2013 | 20:23 | מאת: נילי כהן

שלום, אחותי אובחנה כסובלת ממאניה דיפרסיה לפני כ-5 שנים, הייתה מאושפזת בבית חולים פסיכיאטרי וייצבו את מצבה בעזרת סרדולקט 4 מ"ג 2 כדורים ביום בתחילה הופיעו אצלה תופעות לוואי של עיוותים בפנים וקושי מאוד גדול בדיבור תוספת של ויטמין B6 סידרה את התופעה. כעת-כעבור 5 שנים חזרה שוב התופעה למרות שהיא לוקחת את אותם הכדורים באותו המינון. הפסיכיאטרית המטפלת נתנה לה קסנזין 25 מ"ג, כדור אחד ביום. עברו כמה שבועות והמצב לא השתפר ואף החמיר. בקושי אפשר להבין מה שהיא אומרת והיא נורא מתקשה לדבר. היום, בביקור חוזר אצל הפסיכיאטרית התבקשה להפסיק את הקסנזין ולהתחיל פרטאן 2 מ"ג חצי כדור ביומיים הראשונים ולאחר מכן לעבור לכדור שלם. אנו מאוד חוששים למצבה, ממה יכול לנבוע תופעת הלוואי הזו? והאם פרטאן יוכל לתקן את המצב? ייתכן שבמשך 5 שנים לא הופיעו תופעות לוואי ועכשיו כן?

23/10/2013 | 18:36 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום נילי, ראשית חשוב לי להדגיש שאין אפשרות לעשות אבחון פסיכיאטרי על סמך הודעה, אלא רק על סמך בדיקה פסיכיאטרית מלאה. מה שאני כותב כאן אינו בגדר ייעוץ פסיכיאטרי, אלא רק מידע כללי רלוונטי שיכול לסייע לך ולאחותך. הטיפול בויטמין B6 וקסנזין(החומר הפעיל tetrabenazine) נועדו לתופעת לוואי שנקראת tardive dyskinesia ומתאפיינת בתנועות לא רצוניות בעיקר סביב הפה והיא מופיעה בשלב מאוחר- חודשים ואף שנים לאחר תחילת הטיפול. התסמינים שאת מתארת מזכירים לי בעיקר תופעת לוואי אחרת של סרדולקט (ותרופות אחרות ממשפחת התרופות האנטי פסיכוטיות) שנקראת דיסטוניה (dystonia), אשר מתאפיינת בעיקר בשרירים שנתפסים לזמן ארוך ובצורה די כואבת ואז מתרפים בהדרגה וחוזר חלילה. זה קצת מוזר כי תופעת לוואי זו מופיעה רק בימים הראשונים לטיפול ולכן יכולה להיות אצל אחותך 5 שנים לאחר הטיפול רק אם היא לא לקחה את הטיפול לאורך זמן ממושך ואז החלה שוב ליטול. הטיפול ב- Partane נועד לתופעה זו. לדעתי הפסיכיאטרית המטפלת חשדה בהתחלה בתופעת הלוואי הראשונה ואז טיפלה בויטמין B6 וקסנזין ואחר כך שינתה את דעתה והחלה לחשוד באפשרות השניה ובהתאם המליצה על טיפול בפרטן. כדאי לשאול את הפסיכיאטרית על השיקולים שהפעילה בבחירת הטיפול וגם לשאול אותה מה אחותך צריכה לקחת עכשיו במקום סרדולקט שהופסק. יש כמה תרופות שאינן גורמות כמעט בכלל לדיסטוניה או ל- tardive dyskinesia וכדאי לשקול אחת מהן.

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה