זיפרקסה נגד חרדה

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

23/09/2013 | 17:43 | מאת: אופיר

לכבוד ד"ר ברקאי שלום רב! שמי אופיר בן 22 עם הפרעה בי פולרית וסכיזואפקטיביות. לפעמים מופיעים לי גם OCD. לוקח: 25 זיפרקסה 10 רסיטל 1200 ליתיום רקע רלוונטי: לפני כחודש הייתי עם 25 זיפרקסה ולפי הוראתה הכללית של הפסיכיאטרית הקבועה שלי בעניין החמרה במצב, בגלל החמרה במחשבות הפסיכוטיות שלי העליתי לבד את המינון של הזיפרקסה ל-30 (המקסימום). כשנפגשתי איתה לפני שבוע היא אמרה לי שננסה לראות ולהוריד שוב ל25 זיפרקסה ואם תהיה לי שוב החמרה אעלה שוב ל30 וזאת "אפ' אם פסיכיאטר של קופת חולים יחשוב שזה מינון גבוה מידי". המצב היום: אחרי 3 ימים מהורדת הזיפרקסה: 1.חלה החמרה במחשבות האובססיביות: -תכנון הזוי ומדוקדק של עתידי הרחוק -אובססיביות על לימוד תורה (למרות שאני חילוני חוזר בשאלה). 2. זיהיתי הנחה שעמדה בבסיס מחשבותי שהיא מגולומנית- התחלתי לחשוב ברצינות, איך ספר, שאפילו לא השקעתי בו דקה של מחשבה, ישפיעה לרעה על התבוללות המונית. ברור לי, שעניין 2 זו החמרה פסיכוטית אם כי קלה ואפשר עוד לראות אולי אתאזן בלי שינוי תרופתי. השאלות: א. האם ה-OCD יכול להיות קשור להחמרה שנוצרה מהמינון הנמוך יותר של הזיפרקסה? ב. האם לעלות את הזיפרקסה?

25/09/2013 | 06:41 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום אופיר, ראשית עליי להדגיש שמה שאני כותב פה אינו ייעוץ פסיכיאטרי אלא מידע רלוונטי שאתה יכול לדון עליו עם הפסיכאטר המטפל שלך. לשאלותיך: א. האם ה-OCD יכול להיות קשור להחמרה שנוצרה מהמינון הנמוך יותר של הזיפרקסה? למען האמת אינני יודע. מידע כללי רלוונטי: לרוב אין הרבה תועלת בהעלת מינון זיפרקסה מעל 20 מ"ג ליום. זיפרקסה יכול גם לגרום להחמרה בתסמיני OCD ופעמים רבות כאשר מטפלים במצב של סכיזופרניה ביחד עם OCD, בוחרים תרופה אנטי פסיכוטית אחרת (כתוספת לזיפרקסה או במקומו). מומחים בנושא ממליצים לשקול אחת מהתרופות הבאות: לפונקס (החומר הפעיל clozapine), גאודון (החומר הפעיל ziprasidone) או סוליאן (החומר הפעיל amisulpride). ב. האם לעלות את הזיפרקסה? צריך שתתייעץ על כך עם הפסיכיאטרי המטפל. מידע כללי רלוונטי: מינון גבוה של זיפרקסה מגביר סיכון לתופעות לוואי ולרוב אינו מגביר את יעילות התרופה. עם זאת- הפסיכיאטר שלך שמכיר אותך ואת ההיסטוריה האישית והרקע הרפואי הכלל שלך יוכל לייעץ לך.

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה