פמוטידין או לוסק ??

דיון מתוך פורום  ייעוץ תרופתי

24/02/2008 | 10:01 | מאת: יעל

שבוע טוב ! אני מתיעצת עבור בעלי בן ה-43 . . בדיקה אצל רופא א.א.ג. בעקבות צרידות מתמשכת וכאב גרון בלתי מוסבר העלתה שהוא סובל מעלית מיץ קיבה שגורמים לבצקת במיתרי הקול. בדיקות נוספות כולל גסטרוסקופיה הראו שה"שוער"של הקיבה פגום ולא מונע עלית מיץ קיבה כלפי מעלה, מצב בלתי הפיך שמחיב לקיחה תמידית של תרופות, והפחתה משמעותית באכילת שוקולד , עגבניות ,חצילים ופלפל. במשך 4 שנים הוא מקבל תרופה בשם אומפרדקס 20 מ"ג התחושות השתפרו אולם מידי פעם ,אחרי אכילת המאכלים שצוינו למעלה , הוא סובל מכאבים באיזור מפתח הלב (מעין צריבה חזקה) ובנקודה מקבילה בגב.(נשללה בעיה קרדיולוגית) לפי המלצת רופא קונבנציונאלי שהוא גם רופא טבעוני הוא אמור לדלל את כמות מוצרי החלב שהוא אוכל (והוא "משוגע" על גבינות) ,לדלל לכמות המזערית ביותר עד כדי הפסקתם. בנוסף חזר השבוע משירות מילואים והרופא הגדודי המליץ לו בשיחה חברית להפסיק את האומפרדקס ולעבור לפמוטידין(לדבריו שימוש ממושך באומפרדקס מאד לא מומלץ). יש לי שתי שאלות עקרוניות (שאינן בקשת יעוץ רפואי) האם אכן שימוש ממושך באוממפרדקס עלול ליצור בעיות רפואיות,ואם כן -האם רצוי לעבור לפמוטידין? האם מבחינתו רצוי להפסיק אכילת מאכלי חלב? תודה

27/02/2008 | 14:35 | מאת: מוחמד אבו פול

שלום יעל, בחיפוש במאגרי המידע נמצא ששימוש ארוך טווח ב-אומפרדקס , שם מדעי אומפרזול , גורם לבעיה רפואית שהינה דלקת אטרופית בקיבה (atropic gastritis) שגורמת להרס התאים בקיבה והחלפתם בתאים אחרים שאין להם אותו תפקיד של תאי הקיבה , תהליך זה מתפתח ללא סימנים קלינים ספיציפים , כלומר בדרך כלל לא מרגישים בשינוי כלשהו בגוף.דלקת מסוג זה(דלקת אטרופית בקיבה ) יכולה לגרום לבעיות וסיבוכים עתידיים . התופעה הזו הינה נדירה ושונה בחומרתה מאדם לאדם. במקורות המידע ציינו שהתהליכים המסובכים מופיעים אחרי 5 שנות טיפול באומפרדקס , לא ציינו כמה שנים בדיוק אפשר ליטול את התרופה בלי כל בעיה רפואית כלשהי. מטופלים באומפרדקס ( מעל 3 שנים ) צריכים לבדוק רמת ויטמין B12 בדם כל 6 חודשים בערך, הירידה ברמת הויטמין עם הזמן יכולה לגרום לאנמיה . אין הוכחה שפמוטדין גורם לבעיה כלשהי בטווח הארוך , מומלץ להתייעץ עם גסטרואנטרלוג אם יש צורך לעבור לתרופה אחרת . אין התווית נגד לאכילת מוצרי חלב , אוכל בכלל מעכב את הספיגה של התרופה (לוקח לתרופה יותר זמן עד שהיא נספגת ) , יש לברר עם הרופא את סיבת הפסקת אכילת מוצרי החלב , אולי מוצרים אלו מגרים במיוחד את הקיבה אצלו ומחמירים את המצב . בדרך כלל כאב מוקרן הממוקד בנקודה אחת מעיד על כיב במעי (הזכרת כאבים באזור מפתח הלב) , כאב מוקרן לחזה בצורה מופשטת מעיד על כיב בקיבה . בברכה, מוחמד

28/02/2008 | 14:57 | מאת: כמאל עמארנה

שלום יעל, בנוסף לתשובה המורחבת שקיבלת: מומלץ יעוץ גסטרואנטרולוגי לגבי שתי הסוגיויות: 1. המשך הטיפול באומפרדקס או החלפתו בפמוטידין( לשימוש ארוך טווח או כרוני פמוטידין עם פחות תופעות לוואי עתידיות.)(כגון שכיחות יותר גדולה לסרטן בקיבה אומנם התדירות לכך היא קטנה מאוד). 2. לגבי הכאב הממוקד (מפתח הלב) שוב כפי שהוסבר שרוב הסיכויים שקיים כיב במעי הדק היות והכאב הינו ממוקד ולכן יש לשלול קיומו של כיב כזה (לשקול גסטרוסקגופיה מול הרופא המומחה). בברכה, כמאל

מנהלי פורום ייעוץ תרופתי