עומס על כף הרגל בשעת ריצה

דיון מתוך פורום  הליכה וניתוח תנועה

22/07/2007 | 11:24 | מאת: דני

אני מעוניין לדעת מהו העומס בק"ג על הרגל בשעת הריצה. במיוחד אני מעוניין לדעת מהי חלוקת העומס בין החלק האחורי לקדמי בשעת הנחיתה? האם אצל כולם זה אותו הדבר. קראתי שהעומס על הרגל בשעת ריצה הוא פי 2.5 מהמשקל הרגיל (75 ק"ג לעומת 200 ק"ג בריצה) האם זה נכון. האם גם הדחיפה של הגוף בזינוק ע"י החלק הקדמי של הרגל דורשת כח דומה. האם לעומס בשעת ריצה יכולה להיות השפעה על כאבי גב. היכן ניתן למצוא אינפורמציה נוספת לנושאים אלו? תודה רבה

מרבית האצנים נוחתים על העקב בזמן ריצה. זהו הגורם לעומס ראשוני על הגפה. אצנים למרחק בדרך כלל מבצעים תנועה ברצף של עקב-כף רגל-אצבעות, לעומת אצנים למרחקים קצרים/ בינוניים המקיימים תנועה של כף רגל-אצבעות בלבד. מרכז הלחץ מתקדם מהר לכרית כף הרגל, שם מגיע העומס לשיאו ונשאר עד שהרגל עוזבת את הקרקע. בזמן ריצה העומסים גבוהים ביותר (יחסית להליכה) ויכולים להגיע עד פי 3 ממשקל הגוף. שיא האימפקט בנחיתה/ בלימה בדרך כלל פי 1.5-2 ממשקל הגוף, ועיקר שיא העומס בשלב הדחיפה, פי 2.5-3 ממשקל הגוף. יש הטוענים שהכוחות יכולים להגיע עד פי 5 ממשקל הגוף. כף הרגל נשארת על הקרקע בזמן ריצה 0.2-0.3 שניות, וזה תלוי במהירות הריצה. פיזור העומסים/ הלחצים על כף הרגל מתחלק בעיקר על כף הרגל האחורית (עקב) וכף הרגל הקדמית (כריות כף הרגל-אצבעות), ראה לינק: http://www.uni-essen.de/~qpd800/animall.html תחילת הלחץ הגבוה ביותר נמדד על העקב בזמן הנחיתה לזמן קצר (אינטגרל של עומס/ זמן נמוך יחסית לכף הרגל הקדמית). מהר מאוד הלחץ מתפזר לכל כף הרגל. בערך לאחר שליש מזמן הדריכה, נשיאת המשקל עוברת בעיקר לכף הרגל הקדמית. כך שאינטגרל של עומס/זמן גבוה נמדד מתחת לכף הרגל הקדמית (לעומת האחורית). העומס תלוי במהירות, פיזור העומס לפי גודל שטח מגע, מנח המפרקים בנחיתה, סוג המשטח ותנועת המפרקים. ריצה נעימה, סאם

25/07/2007 | 14:49 | מאת: דני

תודה רבה רבה על התשובה המפורטת והקישור (הקישור עצמו אינו עובד אך הצלחתי להגיע על פי חלק מהקישור). מודה לך מאוד

01/08/2007 | 22:36 | מאת: דני

כיצד חישבת את העומס כמשקל הגוף? כתבת: "בזמן ריצה העומסים גבוהים ביותר (יחסית להליכה) ויכולים להגיע עד פי 3 ממשקל הגוף. שיא האימפקט בנחיתה/ בלימה בדרך כלל פי 1.5-2 ממשקל הגוף, ועיקר שיא העומס בשלב הדחיפה, פי 2.5-3 ממשקל הגוף." בלינק שנתת נתונים עומסים ביחידות לחץ,לא ברור לי לאיזה שטח הלחץ של הגלאים האלה מתייחס. כיצד ניתן באמת לחשב את העומס בק"ג מתוך הלחץ המקומי? האם ניתן באמת לחלק את הרגל לשלושה חלקים הנושאים בעומס בשעת המגע עם הקרקע? אשמח לקבל הסבר. תודה מראש

מנהל פורום הליכה וניתוח תנועה