שואלת בשביל סבתי

דיון מתוך פורום  הליכה וניתוח תנועה

18/07/2007 | 14:23 | מאת: ש

אישה בת 91, מטופלת 3 פעמים בשבוע בדיאליזה, חולת אסטמה ומלבד זאת בריאה. נפלה ושברה את פרק הירך. הרופאים ביקשו שנחליט - האם לעבור ניתוח להכנסת בורג - ניתוח לא פשוט בגילה, שיהיה כרוך בהחלמה ארוכה שאנחנו לא בטוחים שתעמוד בה מפאת גילה, פיזיותרפיה וכאבים לעומת - השארתה במצב הנוכחי ושימוש בלתי פוסק במשככי כאבים, כמובן שלא תוכל להתיישב ותצטרך לבלות את שאר ימיה בשכיבה. אודה לך אם תוכל לפרט מה הסיכונים והאפשרויות בכל אחת מהאופציות, האם בכלל מומלץ ללכת על אופציה ניתוחית בגיל כה מבוגר? אולי יש אופציה שלישית שאנחנו לא יודעים ממנה? תודה מראש

מצב מורכב זה עולה לא מעט פעמים בתחום הגריאטרי. במידה שהשבר מורכב (שבר עם תזוזה, לא יציב) ולא מאפשר דריכה על הרגל, באמת קיימות רק שתי האופציות שציינת. האופציה הניתוחית (קיבוע השבר) תלויה במספר אלמנטים: 1. רמת התפקוד הקודמת. ככל שרמת התפקוד היתה גבוהה יותר, כולל ניידות והליכה, זה לטובת התערבות ניתוחית. 2. מצב הבריאות הכללית: חובה להתיעץ עם פנימאי ולבדוק את הסיכונים בניתוח. לאחר הניתוח יש צורך בשיקום (במידה והכל יעבור כהלכה, הכאב לא צריך להיות גורם כל כך משפיע) על מנת להחזיר אותה לרמה התפקודית הקודמת ככל האפשר. המצב אינו אידיאלי, במידה ולא תעבור ניתוח, והשבר מורכב ולא מאפשר דריכה במשך הזמן (לא ברור משאילתך מדוע אסור לה להיות במצב של ישיבה), דבר שימנע ממנה תפקוד ועלול להוביל להדרדרות במצב הכללי. יש לשקול בחיוב התערבות ניתוחית אצל מומחה בתחום במיוחד אם רמת התפקוד הקודמת שלה היתה טובה (הליכה אפילו למרחקים קצרים) והפנימאים מאשרים זאת. שיהיה לה בהצלחה, סאם

מנהל פורום הליכה וניתוח תנועה