פוטותרפיה

דיון מתוך פורום  פסוריאזיס: תמיכה ומידע אודות המחלה

25/02/2016 | 14:31 | מאת: לימור

אפשר קצת יותר פירוט והסבר לגביי טיפול בפוטותרפיה? אחריי כמה זמן רואים תוצאות? האם עד לשלב שזה עוזר זה גורם להחמרה ופריצה של הפסוריאזיס? יש משחות שצריך למרוח לפני, אחריי ובזמן הטיפול?

28/02/2016 | 17:37 | מאת: טאוב יונה

טיפולים בקרינת אור: פוטותרפיה, או טיפול בקרינת אור, הוא טיפול יעיל המביא להפוגה של ממש, לעתים של כמה חודשים, בתסמיני המחלה. קיימים שני סוגים עיקריים של טיפולים בקרינת אור מלאכותי - קרינה אולטרא סגולית מסוג B (UVB) וקרינה על ידי אור אולטרסגולי מסוג UVA. שלום רב בד"כ רואים תוצאות אחר שבועיים שלוש , איך פסוריאזיס מתנהג ? אין לכך חוקים וזה לגמרי אישי. בד"כ אין החמרה אם כי יכולים להיות כוויות קלות. חשוב תמיד בפסוריאזיס שהעור יהיה לח. יש מקומות שמורחים שמן תינוקות לפני הטיפול וקרם לחות לאחריו. אני השתמשתי שעשיתי את הטיפול רק בקרם לחות. הטיפול הנפוץ ביותר הוא באמצעות UVB באורך גל הקרוי "ספקטרום צר" (אורך גל 311-313). טיפול זה מתבצע במרפאות בצורה אמבולטורית, כשלוש פעמים בשבוע, בכל פעם למספר דקות למשך כשלושה חודשים. המטופל נכנס לחדר ובו נורות אולטרסגוליות, אליהן הוא נחשף במשך מספר שניות, כשזמן החשיפה הולך ועולה מביקור לביקור, עד למספר דקות של חשיפה בכל פעם. הטיפול מביא להפוגה באחוזים מאוד גבוהים, הוא נחשב לבטוח ואינו מסרטן. עם זאת, הוא עלול לגרום לכוויות, נמשים, שינויים בפיגמנטציה והזדקנות העור. הטיפול אינו מביא להבראה, אלא להפוגה זמנית. שיטת גיקרמן: שיטת טיפול נוספת, המשלבת תכשירי זפת עם קרינת UVB, והמתבצעת בבתי החולים בשל אי הנוחות הכרוכה במריחת הזפת. בלילה מורח המטופל את הזפת, משאיר אותה על גופו ומגיע למכון הפוטותרפיה. הזפת הופכת את העור לרגיש יותר לקרינה ומכיל גם אלמנטים המפחיתים את התהליך הדלקתי של המחלה. PUVA: טיפול בקרינת UVA המתבצע בשילוב עם בליעת כדור המכיל נגזרת פסורלאן (חומר המצוי בצמחים והופך את עור האדם לרגיש ביותר לקרינה). בשיטה זו מגיע החולה למכון הפוטותרפיה, בולע את כדור הפסורלאן, כשעתיים לפני החשיפה למקור האור המלאכותי, ולאחריו נחשף לאור. לאחר הטיפול על החולה ללבוש בגדים ארוכים, למרוח מסנני קרינה ולחבוש משקפי שמש שכן אור השמש עלול לזרז היווצרות קטרקט בעיניים וכוויות. בשל תופעות הלוואי, השימוש בשיטת PUVA מוגבל למקרים קשים שנכשלו בטיפולים אחרים. פוטותרפיה ביתית: שני משווקים מוכרים בישראל מנורות פוטותרפיה לשימוש ביתי. עלות הנורות הוא כ-1,800 שקלים לנורה בודדת, ועד אלפי שקלים למתקן עומד, הדומה למכשיר הפוטותרפיה בבית החולים. כל מכשיר מחובר לטיימר המונע שימוש ממושך העלול לגרום לכוויות. לצורך הטיפול יש צורך במעקב רופא עור. טיפול פוטותרפיה ביתית מקובל יותר בחו"ל והוא מתאים לאלה המתקשים להגיע למכון פוטותרפיה בבית חולים שלוש פעמים בשבוע. ים המלח: שהות בים המלח, הכוללת חשיפה לשמש לסירוגין עם טבילה בים העשיר במלחים ומינרלים, מיועדת למקרים הקשים של פסוריאזיס והוכיח כי מביא להפוגה מרשימה מאוד במחלה. הטיפול מוכר בסל הבריאות ונמשך לא פחות מעשרה ימים ולרוב שבועיים ימים. השהות בים המלח אינה מגבירה את הסיכון לסרטן העור.

29/03/2016 | 21:38 | מאת: ד"ר לי-און גלעד

תשובה מלאה וכמעט לגמרי מדויקת.

מנהל פורום פסוריאזיס: תמיכה ומידע אודות המחלה