סכנת הטיפול פוטותראפיה

דיון מתוך פורום  פסוריאזיס: תמיכה ומידע אודות המחלה

24/01/2017 | 22:29 | מאת: רונית

הבן שלי בן 31 וסובל מאוד מאטופיק דרמאטיטיס.לאור הגרודים הבילתי פוסקים והפצעים זבי הדם הוחלט על טיפול אינטנסיבי בפוטותראפיה באיכילוב.שמאוד עוזר לו.האם הקרינה הזו עלולה לגרום לתופעות מסוכנות ?

25/01/2017 | 20:49 | מאת: טאוב יונה

פוטותרפיה פוטותרפיה (ריפוי באמצעות האור) קדומה השימוש בריפוי באמצעות האור בתחום הרפואה הוא בעל היסטוריה ארוכה. מקור האור הראשון בו השתמשו ברפואת אור היה אור השמש הטבעי. אפילו במצרים העתיקה השתמשו באור השמש לטיפולים רפואיים. מאוחר יותר, היפוקרטס תיאר את השימוש באור השמש לריפוי ליקויים רפואיים שונים. למרות שלריפוי באור השמש לא היו הסברים מדעיים בזמן ההוא, כוח הריפוי היה ברור, ורופאים רומאיים וערביים הביאו את הריפוי באמצעות האור לשימוש הרפואה הכללית. פוטותרפיה מודרנית הרופא הדני, נילס רייברג פינסן, ייסד את הפוטותרפיה המודרנית לפני כמאה שנה. ב- 1903 הוענק לו פרס נובל לרפואה עבור עבודתו בנושא ריפוי באמצעות האור. פינסן גם פיתח את המכשיר הראשון שחולל סינתזה טכנית של קרני השמש. ישנם יתרונות ברורים בשימוש בסינתזה טכנית של קרני השמש: למשל, הפרמטרים של עוצמה ושל קשת הצבעים של האור הנפלט ניתנים לשליטה, ולפיכך ניתן לשחזרם.(מתוך אתר )http://www.zepter.co.il/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=30 פוטותרפיה (Phototherapy, מיוונית: "טיפול באור"), הוא שם לטיפול רפואי באמצעות חשיפת העור לקרני אור. מחלות מסוימות ניתנות להקלה או לריפוי באמצעות פוטותרפיה. המחלות פסוריאזיס, ויטיליגו, אטופיק דרמטיטיס ונוספות אחרות מטופלות באמצעות חשיפה לאור בתחום העל סגול UVB באורך גל של 280-320 ננומטר. אקנה מטופלת באור נראה באורך גל של 415 ננומטר ההורג את חיידק האקנה. קרינת אור בשילוב עם חומרים פעילים מביאה לריפוי סרטן העור. כן נמצאות בשימוש מנורות UVB אשר פותחו על ידי חברת פיליפס בהולנד. המנורות פולטות קרינת UVB בתחום צר (Narrow Band) של 311-313 ננומטר, בעוד שמנורות UVB רגילות פולטות קרינה בכל תחום UVB שבין 280-320 ננומטר. (מתוך: ויקפידיה http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%95%D7%98%D7%95%D7%AA%D7%A8%D7%A4%D7%99%D7%94 ) הפוטותרפיה נחשבת לאחת משיטות הטיפול המרכזיות בפסוריאזיס ומשמשת אלטרנטיבה לטיפולים בים המלח. ( בים המלח הקרניים העיקריות הם UVA). העובדה שנגעי הפסוריאזיס מתרפאים בחשיפה לקרני אור מסוג UVA ו UVB הביאה את המדענים לחפש תחליפים עבור אנשים אשר אינם מסוגלים להגיע לים המלח .(UV = Ultraviolet light) קיימות כמה שיטות של פוטו תרפיה : UVB הטיפולים הרגילים של הפוטו תרפיה הם טיפולי UVB . הטיפולים ניתנים בין 3 ל 4 פעמים בשבוע ואורכם מתחיל מכמה שניות ויכול להגיע לחצי שעה ויותר . בשיטה זו החולה מוכנס למיטה ( בשכיבה ) או תא עומד ( בעמידה) המכיל נורות פלורוסנט הפולטות קרניים אולטרא סגוליות מסוג B . בעת הטיפול חשוב מאוד לכסות את העיניים ואצל הגברים את אזור אברי המין . בתוספת לטיפול מומלץ למרוח משחות שומניות בכדי לגרום לקשקשת לרדת לפני הטיפולים עצמם בכך לאפשר חדירה טובה יותר של הקרניים . במקרים יותר קשים משלבים טיפולים עם משחות כגון דיטרוקרם או דייבונקס. ההטבה מתחילה להופיע לאחר שלושה שבועות עד חודש של טיפולים והיא משפיעה על כ 70 אחוז מהחולים. טיפולים אלו מתבצעים בפיקוח רפואי צמוד וצריך לציין מראש שטיפולים אלו יכולים לגרום במקרים נדירים סרטן עור, במיוחד באוכלוסיות מיוחדות כגון בעלי עור בהיר או רגיש . לא כל חולה יכול לעבור את הטיפולים הללו ולפני תחילתם קיימת בדיקת רופא המחליט על סוג הטיפולים . (לא ניתן לקבל באותה שנה גם טיפול בים המלח וגם טיפול פוטותרפי)בארץ מממן חוק הבריאות את הטיפולים כתחליף לירידה לים המלח . היתרון בטיפולים אלה הוא בכך שאין צורך לרדת לים המלח וניתן לקבלם קרוב לבית ללא פגיעה באורח החים הרגיל . PUVA טיפולי ה PUVA מיועדים לאנשים בסובלים מהמחלה בצורה קשה יותר . הטיפולים משלבים נטילת כדורי פסוראלן ופוטו תרפיה בקרניים אולטרה סגוליות מסוג A . את התרופה מורחים על העור או לוקחים דרך הפה לפני טיפולי השיזוף והיא גורמת השפעה על תאי ה DNA בזמן טיפול עם קרני UVA וגורמת להחלקת הגלדים. הטיפולים ניתנים פעמים על שלוש בשבוע ומביאים לשיפור תוך 6 עד 10 שבועות . יש לציין כי חולים המטופלים בשיטה זו חייבים להגן על עצמם מפני חשיפה לשמש שלא בטיפולים עצמם ולכן ניתן לראות חולים הלובשים בגדים ארוכי שרוולים , כובע ומשקפיים מיוחדים המונעים את חדירת קרני השמש . בין תופעות הלוואי של תרופת ה פסוראלן : בחילה , גירוי ואדמומיות באזורים הבריאים של הגוף . טיפול מקומי טיפולים אלו הם למעשה טיפולים בנורות אולטרה סגוליות המתמקדות בחלק מסוים מהגוף כגון ידיים , רגליים , ראש . הטיפולים מיועדים לחולים שהמחלה מפושטת אצלם בחלקים מסוימים בגוף ואין צורך בטיפולי שיזוף מלאים אלה רק באזורים הללו או לאנשים הנזקקים לתוספת שיזוף באזורים אלו .

מנהל פורום פסוריאזיס: תמיכה ומידע אודות המחלה