למנהלי הפורום

דיון מתוך פורום  קשב, ריכוז ויכולות למידה

08/01/2007 | 06:30 | מאת: נועם

לכבוד מנהלי הפורום א. ג. נ., שלום רב, הנדון: טיפול בריטלין/אמפטמינים לליקויים קשביים בחולי סכיזופרניה. טרם אפתח בשאלתי ברצוני להציג את עצמי. שמי נועם ס. עובד סוציאלי, עובד בעמותת "אנוש", ומספק שירותיי הדרכה ושיקום עם נכי הנפש בקהילה לפיתוח ושיפור מיומנויות יסוד- בהיבט החברתי, תעסוקתי, משפחתי, בינאישי וכו', במסגרת סל שיקום. נעים מאוד... ולעניינינו... ישנם לא מעט חולי סכיזופרניה שמקבלים טיפול תרופתי אולם לדאבוננו ישנם גם אלו שהסיכויים להשתקם מאוד נמוכים והפרוגנוזה שלהם גרועה. אני כעת עובד עם אדם במצב המתואר לעיל. מדובר באדם מבוגר שלצערי לא זכה לטיפול נאות "ונפל בין הכיסאות" מסיבות רבות, ובעיקר מסיבות משפחתיות ומערכתיות. רמת תפקודו הכללית מאוד נמוכה, כולל ארגון קוגניטיבי-ריגשי-אישיותי. נראה שהסיבות להנמכה בתפקוד הינם בתסמיני הקשב והמוטיבציה, ייתכן שהדבר התבטא מאז פרוץ המחלה וייתכן שהטיפול התרופתי תורם לדבר (ADD LIKE). קראתי לא מעט מחקרים שמדברים על שילוב תרופתי עם ריטלין כ"תוסף תזונה", לתרופות האנטי פסיכוטיות, לשיפור תסמיני הקשב בחולים אלו והתוצאות מדברות על הצלחה ושיפור של כ- 40% לכל הפחות בתפקוד הכללי לאור שיפור בליקויים הקשביים וללא התפרקויות פסיכוטיות ! בנוסף למתואר לעיל, בנינו.... אני תוהה האם אבחנתו נכונה. אין עדות בסיכומים הרפואיים לסימנים חיוביים כלל והתנהגותו תואמת להפרעת האישיות הגבולית מאשר לפתולוגיה אחרת. אשמח לחוות דעתך בנדון, במידה ואינך מכיר בדבר (ומתברר שישנם אנשי מקצוע רבים בארץ שלא מכירים בכך. הדבר מקובל בארה"ב אך לא פה.) אשמח אם תעיין במחקרים טרם שתשיב לפנייתי. אנו מנהלים דיון בנושא ואודה לדעתך המקצועית בנדון. אנו תוהים וחושבים להתחיל טיפול מסוג זה כמוצא אחרון... להבהרה: אין אנו מספקים את הטיפול ! אנו משמשים מעין "מתווכים" עם גורמים רבים ומוציאים לפועל את ההליכים השיקומיים מול סל השיקום. ממתין לתשובתך, בכבוד רב, נועם ס.

נועם שלום רב, ביום חמישי בערב תתארח בפורום ד"ר איריס מנור, מומחית בתחום המדובר בשאלתך. אציג לה את שאלתך ונקיים דיון בנושא. אנא עקוב אחר התשובות, כאמור, ביום חמישי, אחרי השעה 20.00 . בברכה, ד"ר מ. למפיט

11/01/2007 | 22:31 | מאת: ד"ר איריס מנור

נועם שלום. מה שאתה מתאר אכן מעניין, בעיקר העדר הסימנים החיוביים. עדיין לא מקובל לטפל בסכיזופרניה בשילוב של אמפטמינים וגם בארה"ב רבים מטילים בכך ספק, אבל מה שאתה מתאר עשוי להיות שונה, וגם משהו נוסף להפרעת אישיות גבולית. אני מציעה, שאם האדון בו מדובר יסכים, תשלחו אלינו את החומר לגביו כולל הטסטים השונים שעבר, ואנו נזמין אותו להערכה. מדובר אמנם בפעילות "מחוץ לסל" אך במסגרת המרפאה הציבורית עדיין מדובר על סכומים לא גבוהים וייתכן שיש כאן מה לעשות. בברכה, ד"ר איריס מנור

מנהל פורום קשב, ריכוז ויכולות למידה