שאלה לנירה - סתם מתוך סקרנות

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

31/03/2002 | 10:51 | מאת: רוית

איך קובעים את רמת הקלוריות במוצר כלשהו? מהו התהליך הקובע את מספר הקלוריות בכפית סוכר, למשל? האם שורפים את החומר ובודקים כמה אנרגיה נפלטה?? האם הדבר נעשה בתנאי מעבדה? ואם כן הרי התהליכים בגוף שונים מן התהליך שעובר המוצר במקור חיצוני. נורא מסקרן אותי לדעת. תודה מראש על תשובתך רוית

31/03/2002 | 15:24 | מאת: יעל

אז כן, יש מכשיר שנקרא קלורימטר, קלוריה היא כמות אנרגיה הדרושה על מנת להעלות 1 סמ"ק מים (שהוא גם 1 גרם) במעלה אחת, זו קלוריה קטנה. קילוקלוריה היא 1000 קלוריות קטנות , ואנחנו למעשה מדברים בקלוריות גדולות. אז לפי זה מכיילים, ואחר כך אפשר לבדוק כל מוצר שתרצי, אלא מה, כבר בדקו בשבילנו כמה סוכר מכיל כמה חלבון כמה שומן, ואנחנו אחרי שיודעים את המרכיבים רק צריכים לעשות חשבון.

03/04/2002 | 09:37 | מאת: נירה אולנד

שלום רוית אכן כן, כפי ששיערת, כמות הקלוריות במזון כלשהו נקבעת על ידי לקיחת סמ"ק אחד שלו (ואם הוא מוצק אז קודם מרסקים אותו לחלוטין), שריפתו בקלורימטר, שמודד כמה חום הוא שחרר, שהרי קלוריות הן יחידות מידה לשחרור אנרגיה בצורת חום. כמובן שכיום לא עושים זאת לכל מוצר, אלא מחשבים על פי הידע הקיים לגבי חומרים בסיסיים מהם מייצרים את המזונות הקיימים. ואת צודקת גם לגבי ההמשך: המזון לא נשרף לנו בגוף, אלא עובר פירוק אנזימטי מבוקר, שבמהלכו האנרגיה המשתחררת משמשת גם לחום, וגם להנעת תהליכים אחרים רבים. לכן קשה ולא נכון להתייחס לגוף שלנו כאל מכונת קלוריות, שמה שנכנס ומה שיוצא ניתנים לחישוב קליל בעזרת כפתורים של פלוס ומינוס. המציאות הרבה יותר מסובכת. זו גם הסיבה לכך שכל ניסיון לקבוע כמה קלוריות אדם צריך לאכול כדי לשמור על משקלו, על מנת לרדת במשקל או על מנת לעלות במשקל הם תמיד בגדר ניחוש ולא יותר מכך. ניסוי וטעיה: מנסים, רואים איך הגוף מגיב, ועל פי זה ממשיכים הלאה. בהצלחה.

מנהל פורום תזונה טבעית