ברזל

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

13/03/2002 | 22:54 | מאת: א.

שלום ביתי בת חצי שנה בנתיים ניזונה מתחילף חלב אם משתי ארוחות ביום של מוצקים הכוללים ירקות מבושלים (גזר, בטטב, תפו"א, דלעת, קישוא) ומארוחה של פירות העונה (תפוח בננה אגס). אני מעוניין להוסיף לה לירקות גם בשר : 1. האם מומלץ יותר בשר הודו כי יש בו יותר ברזל, איך להכין אותו ומה הכמות (בגרמים) לה היא זקוקה? 2. האם ניתן לתת ללהוסיף לה לירקות שורש סלרי, לפת, סלק, שומר ועלים ירוקים כגון תרד פטרוזיליה וכו' (לטחון את העלים יחד עם שאר הירקות? 3. לאיזה פירות יש ערך תזונתי הכי גבוה (למשל מנגו, קרמבולה, אננס...) שמעתי שלפירות טרופיים יש ערך תזונתי גבוה. תודה

לקריאה נוספת והעמקה
14/03/2002 | 22:34 | מאת: אלהאם

בחייך, רק בת חצי שנה וכבר פירות טרופיים???? תן לה קצת לגדול. פטרוזיליה וירוקים אחרים אפשר לבשל במרק ואז לזרוק אותם. הויטמינים והמינרלים ישארו במי המרק. בתיאבון לך ולקטנה.

15/03/2002 | 12:04 | מאת: נירה אולנד

לשום א לא ברור לי איך בגיל חצי שנה ביתך כבר אוכלת כל כך הרבה סוגי מזון. בדרך כלל ההמלצה היא להתחיל לתת בהדרגה ולאט מזונות שונים מתחליף חלב או חלב אם רק מגיל חצי שנה ומעלה. אז קודם כל, תאיטו קצת את הקצב, מערכת העיכול התינוקית לא יכולה להתמודד עם כל השפע הזה בשלב כל כך מוקדם. אם ביתך כבר אוכלת שתי ארוחות של מזונות שונים ביום, אפשר להמשיך עם מה שהיא כבר מכירה. יחד עם זאת, להבא, הקפידו להוסיף לה מזונות חדשים ביחידות (כל כמה ימים מזון חדש נפרד), כדי לתת למערכת העיכול שלה זמן להתרגל, ולבדוק אם אין רגישות למזון החדש. לגבי בשר: רצוי להתחיל עם עוף, שהוא הבשר הקל ביותר לעיכול. מנה של פולקע אחד (בערך 50 גרם ) מתאימה כמנה לתינוקת. לאחר שהיא תאכל עוף כמה ימים ותסתדר איתו ללא בעיות, אפשר לנסות גם סוגי בשר אחרים, כמו הודו או בקר, טחונים היטב, בגודל מנה דומה. בשר הודו ובקר עשירים יותר בברזל, אך בעייתיים יותר לעיכול ויותר אלרגניים, לכן לא כדאי להתחיל איתם בשלב כל כך מוקדם. פירות: הפירות הטרופיים שהזכרת מאד אלרגניים ומאד לא מומלצים לתינוקת בגיל כל כך צעיר. גם תות שדה, אפרסקים וכד' נחשבים למאד אלרגניים. כדאי לתת תפוח, אגס, בננה, תפוז, הפירות הפשוטים ומקובלים יותר, אליהם יש פחות אלרגיות. גם בפירות, גם בירקות ובכל סוג מזון אחר, תמיד חשוב לתת מזון חדש אחד בלבד בכל פעם, ולתת אותו מספר ימים, כדי לוודא שאין רגישות, כאבי בטן, שלשולים, פריחה בעור וכד'. מגיל 7 חודשים, על פי ההמלצות החדשות של משרד הבריאות, אתם יכולים לתת לילדה תוספת דייסה (אפשר לערבב עם חלב אם או עם תחליף חלב ולתת בכפית): למשל דייסת אורז, קוואקר, תירס (לא קורנפלור), סולת. גם כאן, להתחיל בהדרגה ומתוך תשומת לב לתגובות התינוקת. מוצרי חלב ואת חלמון הביצה (הצהוב)נותנים מגיל 10 חודשים ולא קודם. את חלבון הביצה (הלבן), ודגים- מגיל שנה ומעלה. חלב ניגר לשתיה נותנים מגיל שנה ומעלה, עדיף אפילו יותר מאוחר. בהצלחה.

15/03/2002 | 12:07 | מאת: נירה אולנד

ולגבי הברזל: ההנחיות של משרד הבריאות הן לתת לתינוקות תוסף ברזל עד גיל שנה (מגיל 7 חודשים ומעלה- כמות של 15 מיליגרם ליום). לדעתי ההנחיה הזו קצת מוגזמת, והברזל לעתים גורם לתופעות לואי של כאבי בטן, עצירויות וכד'. אך אם אתם מודאגים, אתם יכולים לתת תוסף ברזל בכמות קטנה, או מידי יומיים שלושה. מזונות שעשירים בברזל הם : בקר, כבד, הודו, עוף, פסטרמה. מן הצומח יש את הקטניות (חומוס, פול, אפונה, עדשים, שעועית יבשה), טחינה, פירות יבשים ואגוזים ופיצוחים למיניהם. בהתאם להנחיות בתשובתי הקודמת, אתם יכולים להגיע בעוד חודשיים שלושה לתפריט עשיר מספיק בברזל עבור ביתכם. בהצלחה.

מנהל פורום תזונה טבעית