שאלות על קטניות

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

03/03/2002 | 12:56 | מאת: שמעון

מה ההבדל בין שעועית חומה (עם הפס הלבן הקטן) לשעועית לבנה? מה ההבדל בין כוסמת קלויה לכוסמת רגילה מבחינת הבישול והערכים התזונתיים? ואילו ערכים טובים בכלל יש בכוסמת תודה מראש על התשובות

04/03/2002 | 18:30 | מאת: נירה אולנד

שלום שמעון בעיקרון הקטניות ברובן מכילות מרכיבים דומים. ההבדלים לא גדולים בין הסוגים השונים. אם אתה מתכוון לשעועית קטנה אדומה עם פס לבן, זוהי שעועית אדזוקי יפנית, שיתרונה בכך שהיא מתבשלת מהר יחסית. שעועית חומה שדומה במראה לשעועית לבנה היא דומה מאד ללבנה מבחינת הערכים התזונתיים וגם זמן הבישול, השוני הוא בצבע, ולעתים בטעם. הקטניות כולן יחסית עשירות בחלבונים, דלות שומן, מכילות פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים (ולכן הן גורמות לגזים), ברזל, סידן, ויטמינים מקבוצת B, ועוד. בעיקרון קטניות הן מזון בריא וחשוב, שכדאי לשלב בתפריט היומי לעתים קרובות ככל האפשר. כוסמת שייכת תזונתית למשפחת הדגנים, למרות שבוטנית היא אינה דגן כי אם צמח ממשפחת הברכיים. השיוך לקבוצת הדגנים נעשה בגלל הדמיון התזונתי: בדומה לדגנים גם הכוסמת עשירה בפחמימות מורכבות, ויטמינים מקבוצת B, סיבים תזונתיים, ומכילה מעט חלבון. בדרך כלל כשקולים או אופים דגנים מורידים קצת את תכולת החלבון הזמין שבהם, כי חלק מחומצות האמינו שנמצאות על פני השטח נקשרות זו לזו ואינן יכולות להספג במעי. נראה לי שאצל אדם בריא בעל תפריט מגוון ההפסד הזה חסר כל משמעות. בתיאבון.

מנהל פורום תזונה טבעית