צמחונות בהריון
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום רב אני הריונית טרייה טרייה , צמחונית כבר תשע שנים ומאוד דואגת לתזונה בתקופת ההריון. אני יודעת שחלבון מאוד חשוב להתפתחות העובר ומכיוון שאני לא מכניסה לפי בשר עוף או דגים אולי עלול להיווצר בגופי חוסר. איך אני משלימה את החוסרים ועל מה אני צריכה לשים את הדגש? יש לציין שלאחרונה אני מקפידה לאכול חומוס , עדשים , טחינה , קורנפלקס וכמובן הרבה פירות וירקות. גם מוצרים של טבעול אני אוכלת המכילים בתוכם טופו וסוייה. אני נוטלת ברזל , חומצה פולית ובי-12 עוד שאלה - אבקש לדעת מקורות טובים לאבץ.
בקשר למוצרים מוכנים של סויה וטופו - תהיי מודעת לכך שהם מכילים עוד הרבה דברים חוץ מסויה וטופו כמו קמחים וכו'. אם את רוצה סויה וטופו כמקור טוב לחלבון כדאי לך לקנות אותם בצורתם המקורית ולבשלם בעצמך.
קטניות הן מקור טוב לחלבון, למשל: עדשים, חומוס, פול, שעועית לכל סוגיה, סויה ומוצריה. אבל קטניות הן "חלבון חסר" וכדי שתהיינה חלבון מלא יש לשלב איתן פחמימות.
שלום נעמה מזל טוב על ההריון. אפשר בהחלט להעביר הריון בלי חסרים תזונתיים גם כשאת צמחונית. אך עלייך לשים לב לתפריט היומי שלך. לגבי חלבון: ביצים ומוצרי חלב יכולים לשמש לך כמקור טוב לחלבון, וגם לויטמינים וסידן. קטניות מסוגים שונים (גרגרי חומוס, עדשים, אפונה, פול, שעועית יבשה מכל הגדלים והצבעים), אגוזים ופיצוחים, וטחינה- כולם עשירים בחלבון, ברזל, סידן ואבץ, כמו גם בויטמינים שונים. לגבי סויה- סויה, טופו ומוצרי סויה מסוגים שונים מכילים גם פיטו-אסטרוגנים, חומרים דמויי אסטרוגן. לפעמים בתקופות חיים מסויימות תכונה זו של הסויה עוזרת לנו. בתחילת ההריון, למי שלא רגילה לאכול סויה על בסיס יומיומי אני ממליצה דווקא להמעיט, ולא לאכול מוצרים אלה יותר מפעם ביומיים בארוחה אחת במהלך היום. מהחודש השלישי והלאה הגוף כבר מייצר כל כך הרבה אסטרוגן שזה לא משנה, ואז אין צורך בהגבלה. אם את רגילה לאכול סויה מידי יום גם לפני ההריון, אז אין כל מניעה שתמשיכי, כי הגוף כבר לוקח את הפיטואסטרוגנים הללו כנתון מוכר, ולמד להתמודד איתם. אבץ, כאמור, נמצא בכל אותם מזונות שמניתי למעלה כמקורות צמחיים טובים לחלבון. אם את מודאגת , או אוכלת כמויות קטנות יחסית, כדאי שתגשי לייעוץ של דיאטנית (אפשר גם אצלי) לגבי אפשרות בריאה לתוספים שונים, ולבניית תפריט אופטימלי עבורך. לגבי השילוב של דגנים וקטניות: כיום כבר יודעים שאם במהלך היום את אוכלת גם דגנים וגם קטניות , אז את מקבלת חלבון מלא בכל מקרה, זה כבר לא חייב להיות דווקא באותה ארוחה. יחד עם זאת, שילובים של דגנים וקטניות הם מקובלים וטעימים (אורז עם עדשים, פיתה עם חומוס, וכד'), וכמובן שאין כל מניעה לאכול אותם ביחד. בהצלחה.