מזון מוקפץ
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
רציתי לדעת מה ההבדל מבחינה תזונתית וקלורית בין מזון מוקפץ לבין טיגון רגיל במחבת. כאשר ראיתי במסעדה סינית למשל שהם מקפיצים זה ניראה לי בידיוק כמו כל טיגון אחר במחבת, אז למה אומרים שמזון מוקפץ פחות משמין?? בנוסץ את המזון המוקפץ שופכים מיד מן ה- ווק לצלחת לעומת טיגון רגיל שבו בדרך כלל מוצאים מן המחבת עם כף או משהו דומה אז האם דווקא במוקפץ כמות השמן יותר גדולה? שמעתי גם שטיגון בשמן עמוק בריא ועדיף על טיגון רגיל למה ומה ההשוואה מול הקפצה? האם עדיף למשל ירקות המטודנים השמן עמוק על מוקפצים או ציפס בשמן עמוק על תפוחי אדמה מטוגנים במחבת? אודה מאוד על תשובה (ומצטער על אורך השאלה)
בהקפצה המזון לא ממש מטוגן, הירקות פריכים, ורוב הויטאמינים נשארים בהם, וגם כמויות השמן שנספגות הן לא גדולות, טיגון? לא דבר בריא בכלל, אולי טעים, אבל לא בריא, וגם משמין. בהקפצה שמים יחסית מעט שמן, מסעדות הן לא דוגמא בכלל , כי ידוע שכמה שיותר שמן יותר טעים, והם האינטרס שלהם הוא לעשות לך טעים, ושתחזרי, לא לעשות לך דיאטה. אבל בבית את יכולה לנסותץ לעשות ירקות מוקפצים בווק, או במחבת טפלון, את לא צריכה לשים יותר מכף שמן על כמות גדולה של חומר מוקפץ.
שלמה, תמיד השאלה שלך גם עלתה בראשי והטרידה אותי. בכל מקרה - כדאי לדעת ש - שמן זה שמן זה שמן.....כלומר - כל דבר עם שמן זה מלא שומן וגם משמין. וממש משש לא בריא. מדי פעם בסדר - אך לא באופן קבוע. אני מנסה לאכול "דל שומן" ואני גם משוגעת על אוכל סיני, אז אשתף אותך בטיפ שאני עושה בו שימוש. במקום לטגן בשמן - אני "מטגנת" ברוטב סויה (דל נתרן) וגם קצת מרק עוף, ואז מוסיפה מלא תבלינים (הם ללא שומן) ושמה הכל על אטריות אורז. אין בזה שומן וזה בריא וטעים. תנסה ותגיד לי איך היה.....
שירי, השומנים הם מאבות המזון וחשובים לספיגת המזון ולתהליכים שונים בגוף. תזונה מאוזנת תכלול גם שומנים, במידה כמובן. רצוי להעדיף שומנים מן הצומח (כמו שמן זית).
בטח, שמן זה שמן, השאלה, כמה.
שלום שלמה כשאומרים שמוקפץ יותר בריא ממטוגן בדרך כלל מניחים שהמוקפץ מוכן עם הרבה פחות שמן מאשר המטוגן. בגלל שמקפיצים את המזון בחום גבוה מאד, והוא בתנועה, הוא פחות נדבר לכלי הבישול, ולכן יש צורך בהרבה פחות שמן. כמובן,שכמות השמן תלויה בטבח, וייתכן מצב שבו גם במוקפץ יהיה הרבה שמן, כמו במזון מטוגן. ספיגת השמן למזון היא גם פונקציה של זמן. ככל שהאוכל שוהה יותר זמן בטיגון, כך הוא מספיק לספוג יותר שמן. אוכל מוקפץ נמצא הכי פחות זמן בטיגון. טיגון בשמן עמוק הוא בדרך כלל יותר מהיר מטיגון "שטוח", ולכן עדיף כבר טיגון בשמן עמוק על פני טיגון של צד אחד, ואחר כך הפיכה וטיגון של הצד השני. בשיטה האחרונה ספיגת השמן היא הרבה ביותר. טיגון באופן כללי אינה שיטה בריאה או מתאימה למשטר הרזיה, ועדיף כמה שפחות להשתמש בה. בתיאבון.