ליעל, בעניין חומרי הדברה
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
יעל שלום, באחד מההרצאות ( במסגרת לימודי) אמר המרצה שתפוחי- עץ בכלל לא מרוססים. ההדברה נעשית דרך השורש של העץ כדי למנוע תולעים בתפוחים. הוא טוען שבתפוחי עץ אורגניים יש סיכוי לקבל תולעים ומזיקים אחרים שיזיקו מאוד במע' העיכול ועדיף לאכול תפוחים שקיבלו הדברה כפי שתארתי. לגבי חסה שידועה כעתירת ריסוס הוא ממשיך וטוען, שעדיף לאכול חסה רגילה שנשטפה במים וסבון מאשר לאכול חסה אורגנית שיש בה לעיתים מזיקים זעירים . כאחת שמקפידה לרכוש חלק מהירקות והפירות בחנות אורגנית - ומוציאה הרבה כסף עליהם, התחלתי לפקפק שאולי אני טועה. יעל, נוכחתי שאת מומחית בנושא מה דעתך על : 1) התיאוריה לגבי תפוחי עץ וחסה. 2) לגבי רכישת ירקות ופירות אורגניים. בתודה : ניקולט
לגבי תפוחי עץ, ההדברה נעשית באמת דרך שורש העץ, החקלאי ממיס א ת החומר במים בריכוז מסוים מומלץ ומשקה את העץ, החומר נקלט ע"י הצמח, וכך את מקבלת תפוח עץ עם טעם של חומר הדברה (קרה לך לאכול כאלה?, לי קרה) אלה המזיקים ביותר, בגלל שבדרך הדברה מהאויר, חמר ההדברה מתחמצן עם הזמן ומתפרק לאט לאט,, ויש סיכוי שהתפוח שאת מקבלת רוסס בזמן הגידול, אבל לא מכיל ריסוס כעת כי כל הריסוס התפרק, הדברה דרך השורש היא יותר גרועה, ושוחחתי עם חקלאי על כך, והוא סיפר לי שרוב החקלאים חושבים שכמה שיותר , יותר טוב, כך שאם הם צריכים לשים כף חומר לדלי מים ולהשקות, הם "ליתר ביטחון" שמים כוס לדלי, ואז קורה שאת מקבלת תפוחי עץ יפהפיים, אבל "עודפי יצוא" למה? עודפי יצוא? כי הבדיקות לפני יציאתם, פסלו אותם לאכילה בארץ אליה הם מיוצאים, ואז אנחנו תקועים ם הפרות הללו. לגבי המזיקים בפירות, אלה בדרך כלל, או תולעים, או זבוב הים תיכוני שעוקץ את הפרי ומטיל את ביציו לתוכו, אז הפרי מתליע, או בחסה יש את זבוב המנהרות, הרימות של הזבוב גורמות למנהרות בתוך החסה פנימה, ומי שמומחה יכול לזהות את זה, מזיקים נוספים הם כנימות למיניהם, מה יותר מזיק ממה? מבחינה בריאותית, אין לי שום ספק שחומרי ההדברה מזיקים יותר, הסינים אוכלים חרקים מכל המינים ולא קרה להם כלום, להפך, המזיקים האלה הם מזיקים לצמחים לא לבני האדם. אבל מבחינה הלכתית, אסור לאכול את המזיקים, (כל חרק יכול ,לעלות" לנו ב-עד 6 חטאים, והייתי אומרת שחבל לבזבז את החטאים על חרקים, אם כבר חוטאים אז להנות מהחטא., ) אז מבחינה הלכתית חומרי הדברה מותרים יותר מחרקים, אבל יש כשר אבל מסריח, ואת האמת, אני לא יודעת אם אין כאן גדר של "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם". וביננו, אני גם לא כל כך מאמינה לכל אלה שטוענים שהם מגדלים אורגנ+י, , כאלה שעושים את זה בגלל אידיאולוגיה, אין הרבה, ואחרים עושים מזה מסחרה, אולי מרססים בשלב כזה שלא ניתן לגלות עקבות ריסוס , ואם לא ניתן, הרי שזה בריא יותר. אבל לדעתי אם זה בגדר האפשרות רצוי לאכול אורגני. היום בעית ההדברה הולכת וגדלה, כי כל שנה צריך להגדיל את כמויות החומר, או לשנות לחומרים מסוכנים יותר, כי החרקים, מתחסנים משנה לשנה, אז יש שיטות של הדברה ביולוגית אותם מפתחים וחלק מהם גם משתמשים בהם, למשל, שיטה להביא טורף למזיק מסוים, או בזבוב הים תיכוני, לוקחים זכרים, מעקרים אותם, ואז משחררים אותם בעונת ההיזדווגות, כל הזדווגות עם זכר כזה היא עקרה, וכך אוכלוסית הזבובים פוחתת, אבל לא מושמדת לגמרי.שיטה בה אני משתמשת נגד הזבוב, זה מלכודות דבק שתולים בין הענפים של העץ, וכל זבוב שנקלע למלכודת כזו, נלכד, וכך מוצאים אחרי זמן, מלכודות מנוקדות בהרבה זבובים, לפעמים בצרעות או דבורים, ולחשוב שהדברים האלה יכולים להיכנס לבטן שלי, ברררררר.
יעל, קודם כל, תודה על האינפורמציה הברורה . אני קונה מזון אורגני במקום שמוממלץ ע"י אג' הטבעונים. חלק מהמזון גדל בשדות לא הרחק מהחנות ( שנמצאת בתוך המושב עצמו.) ואני יודעת שהוא אכן אורגני. במשך הזמן, למדתי להבחין בטעם כשאני אוכלת ירק אורגני. האם זה קורה גם אצלך? או שזה סתם פסיכולוגי????? בקיצור, מכיוון שאת ברת- סמכא בעיני מה דעתך? ריסוס - שזו בעצם סוג של הרעלת הגוף או הסתכנות במזיקים למיניהם במערכת העיכול שידוע לנו שקשה מאוד להיפטר מהם. ושוב, תודה על האינפורמציה החשובה שהבאת לפני.