תזונת ילד בן 4
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
בני ילד רגיל, בריא בד"כ ושמח בחלקו. הילד לא אוכל !!!! ביום ממוצע הוא מסתפק בארוחת צהריים הכוללת 3 כפות מהמנה העיקרית ובערב מקנח בשני ביסים של פיתה עם חומוס. כל ביס הוא מאבק ...... הילד שותה המון מים. לקחנו אותו לרופא המשפחה שמצאה ע"פ בדיקת דם איזו שהיא בעייה בבלוטת התריס ??? ושלחה אותו לביצוע צילום כף היד. ע"פ צילום כף היד נאמר לנו שהתפתחות הילד ע"פ נתוני הסתיידות העצם משקפת ילד בגיל 3 וחצי. אנו לא מזהים בעיית אינטליגנציה או דיכאון, יתכן שקצת עייפות. אנו מבולבלים משפע האינפורמציה. האם יש כאן סיבה להילחץ ? תודה, גבי
מה הבעיה בבלוטה?
שלום גבי לגבי הצורך להלחץ, נראה לי שרופאת המשפחה היא הכתובת המתאימה לשאלה זו, מאחר ויש בידה את הנתונים והידע המתאימים לגבי התפתחות הילד. מבחינה תזונתית, ילדים רבים בגיל של בנכם נתפשים כבעייתיים מאד באוכל: אוכלים כמויות קטנות, אוכלים מגוון קטן מאד של מאכלים, וכד'. אף על פי כן, נדיר למצוא ילד שהתפתחותו אכן נפגעת, וההנחה היא שילדים פעמים רבות בכל זאת מאזנים את עצמם, ואוכלים יותר מכפי שההורים מתרשמים (למשל במסגרת הגן). בכל מקרה, מאחר ונמצא קשר בין מחסור בברזל אצל ילדים לבין עייפות, קשיי זכרון וקשיי למידה, כדאי לברר את רמת הברזל אצל ילדכם, בבדיקת דם פשוטה שבודקת את רמת המוגלובין בדם. חשוב לשים לב בתזונת הילד למרכיבים תזונתיים מסויימים במיוחד, כי הם משפיעים על גדילתו, וגם כי יחסית קל להגיע לחסרים בהם: 1. כאמור, ברזל: מזונות עשירים בברזל הם בשר בקר, כבד, הודו אדום, פסטרמה, ופחות מכך עוף ודגים. ברזל נמצא גם בקטניות (חומוס, שעועית, עדשים, אפונה), טחינה, פירות יבשים ואגוזים למיניהם (שלא מומלץ לתת לילדים מתחת לגיל 5). מרשימה זו מזונות שבנכם בודאי יסכים לאכול הם פסטרמה, נקניקיות עגל או עוף, נקניק בקר כלשהו, חומוס, טחינה. 2. סידן: מזונות עשירים בסידן הם מוצרי חלב למיניהם, במיוחד אלה שגם עשירים בשומן, כמו גבינות צהובות וקשות. כיום גם גבינות לבנות רגילות מועשרות בסידן. סרדינים משומרים על עצמותיהם, קטניות, טחינה, פירות יבשים, אגוזים, כרוב, ירקות עלים כמו חסה, תרד, מנגולד וכד'. הסידן דרוש להתפתחות תקינה של העצמות והשיניים, תפקוד תקין של מערכת העצבים והשרירים. 3. ויטמין C: זהו ויטמין מסיס במים, הוא אינו נאגר בגוף, ולכן חשוב לדאוג לקבל אותו מידי יום. ויטמין C חשוב מאד להתפתחות תקינה של כל מערכות הגוף, ולתפקוד תקין של מערכת החיסון. הוא נמצא בירקות ופירות טריים, ונהרס בחשיפה לאור, אויר וחום. הויטמין נמצא בעגבניות, פלפלים מכל הצבעים, כרוב, בצל ירוק, עשבי תיבול, קולרבי, גויאבות, מלון, תות שדה, קיווי. חשוב שהירק או הפרי יגיעו לפה זמן קצר לאחר חיתוכם , כדי שמקסימום הויטמין עדיין יהיה פעיל. נוכחות של ויטמין C בארוחה מסייעת גם לסידן וברזל ממקורות צמחיים להספג ביעילות גבוהה יותר. הקפדה מצדכם על משהו מכל אחת מהקבוצות הללו בתפריט היומי תבטיח מצב תזונתי טוב יותר עבור ילדכם. אם בשום אופן אין אפשרות לכך, כדאי שתתנו לילד תכשיר ויטמינים ומינרלים המתאים לילדים (למשל צנטרום ג'וניור או תכשיר מקביל, אפשר לברר אצל הרוקח). בהצלחה.